Вижте 8 симптома, по които да разберете, че имате непоносимост към глутен

72

Снимка: happy-at-home.com

Глутенът е най-трудно смилаемият протеин, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса.

През последните години усилено се заговори за непоносимостта към глутен.

Понеже темата до този момент не бе популярна и понятна за повечето хора, много от тях изведнъж решиха, че страдат от това състояние, превръщайки го в синоним на превземки и каприз.

Въпреки това непоносимостта към глутен, причинена от наследственото автоимунно заболяване цьолиакия ( целиакия), се проявява все по-често в съвременния свят. Според данни на медицински организации, то се появява при 0.3 до 1% от хората по света.

То представлява възпаление на лигавицата на тънките черва, а вредите, които нанася върху човешкото здраве, са многобройни.

Знаете ли обаче, че можете да страдате от цьолиакия без въобще да предполагате?

Вижте списъка със симптоми по-долу, за да разберете имате ли непоносимост към глутена:

Болки в стомаха

Преди всичко, проблемите с глутена идват от затруднения при храносмилането му. Това води до болки в корема, които вероятно се появяват всеки път, когато ядете храна, съдържаща глутен.

Слабост и замаяност

Ако се чувствате замаяни или слаби, може би това се дължи на чувствителност към глутен. Хората с непоносимост към тази храна често споделят за когнитивни нарушения в ежедневието си.

Променливо настроение

С много стомашни разстройства и физически стрес, предизвикан от борбата за смилане на глутен, проблемите с настроението са разбираеми и се очакват при цьолиакията. Хората, които страдат от това състояние, се оплакват и от тревожност и раздразнителност без причина.

В New England Journal of Medicine са изброени 55 заболявания, които са причинени или се влошават от приема на глутен, посочва diply.com.

Главоболие

Хората, които имат непоносимост към глутен, са по-склонни да страдат от главоболие. То се появява от половин до един час, след като приемат храна, съдържаща глутен.

Сърбеж

Когато тялото ви се бори да се справи с алергията към глутена, то не може да преработи и кожния сърбеж. Той се дължи на възпалението, причинено от споменатата борба: вашата имунна система създава много антитела за борба с глутена. Тези антитела могат да причинят подобни на псориазис реакции на кожата.

Фибромиалгия

Фибромиалгия е заболяване, при което се изпитват мускулни, ставни болки и хронична умора. То може да се причинява и от прием на глутен, а когато го премахнете от диетата си, да изчезне.

Хронична умора

Хроничната умора също е свързана с непоносимост към глутена. В крайна сметка, има смисъл. Вие поставяте тялото си във висока степен на готовност и работа всеки път, когато консумирате глутен. За това е необходима повече енергия, така че вашите 8 часа сън на нощ може да не са достатъчни.

Нетърпимостта към лактоза и глутен си приличат

Тези две реакции на непоносимост към храни са много сходни по отношение на това как те засягат тялото, както и по отношение на симптомите. Ако вече имате проблеми с лактозата, глутенът може да е също толкова натоварващ за тялото ви.

Източник: fakti.bg