5 промила алкохол в кръвта на простреляното 11-годишно дете от Стрелча

57

Убийствени дози алкохол в кръвта на простреляното 11-годишно момче от Стрелча са установили направените експертизи, пише „Дарик“.

Според разследващи, случаят е почти напълно изяснен и скоро ще бъде изнесена официална информация. Вече се говори категорично за самоубийство.

Кръвните проби показали 5 промила – количество, трудно поносимо и за възрастен организъм, а още повече за дете (черният дроб в незряла възраст обработва спирта по-бавно и по-трудно). До убитото момче е открита бутилка уиски, наполовина изпита, както и чаша – и двете с негови отпечатъци. Предполага се, че намерените два видеоклипа са правени след поглъщането на напитката и няколко часа преди прострелването с ловната пушка на баща му.

По случая бяха назначени проверки, изпратен беше и екип от четирима експерти, командировани лично от главния прокурор Сотир Цацаров. Те са провели разговори с още три деца, живеещи на същия адрес, с други негови приятелчета – общо около двадесет деца, близки и роднини.

До момента няма данни момчето да е участвало в секта или да е бил подтикнат от самоубийство от интернет игра, каквато версия се тиражираше в началото на разследването. Специалисти от отдела за киберпрестъпления са проучили и фейсбук-профила му, но не са открили никаква следа за подбудителство. Не е бил предизвикан и да погълне огромната доза уиски, убедени са полицаи.

Учудващо е колко хладнокръвно говори в клиповете 11-годишното дете за собствената си кончина. И в двете видеа е спокоен, не проронва дори една сълза. Той казва, че причината за неговото крайно решение не са родителите му. Така е решил. Допълва, че би се гордял, ако баща му отново стане гълъбар. Заръчва му да се грижи за гълъбите му, тъй като те са всичко за него. В дома им се отглежда ято от над 200 породисти птици. Част от тях били на самоубилото се момче. На прощаване казва още на родителите си, че ще ги чака там някъде.

Мистериозното е, че самото момче по никакъв начин не подсказва какви са причините за фаталната постъпка. Малко преди това е споменавал пред свой приятел, че ще продаде гълъбите си, защото друго дете в семейството се ужасявало от тях. Които не успеел да продаде, смятал да заколи. Едва ли обаче това е причината да сложи край на живота си.

Никой, дори най-близките, не е усетил никакъв знак за предстоящата трагедия. Той изглеждал весело, здраво, добре гледано и обгрижвано дете, отличник, спортист, плувец и до деня на прострелването не е употребявал алкохол. Едно от предположенията е, че именно притъпените инстинкти след изпитото уиски са довели до импулсивно решение да се самоубие.

11-годишното дете се простреля със законното ловно оръжие на баща си – пушка ИЖ, на 4 септември. Впоследствие бе установено, че сам е отключил касата, в която е съхранявана пушката.