Как двама българи създадоха една от най-популярните компютърни игри

40

Двама българи превръщат мечтите си в реалност с много работа и упорство. Те са създателите на „Империя онлайн” – една от най-популярните компютърни игри, съобщи Блиц.

Единият е геймър, другият – програмист. Геймърът прави предложението да направят игра. В началото никой не вярва в начинанието на Мони Дончев и Доброслав Димитров, коментират самите те пред Нова телевизия.

Тогава дори и най-близките им са се правели, че им вярват, просто за да ги подкрепят. Доброслав е мечтателят, които дава новите идеи в екипа, а Мони е човекът, превръщащ ги в практически приложими решения. Щастливият случай събира геймъра завършил финанси и програмиста. Доброслав представя бизнес план и идея за игра на Мони. В началото програмистът е скептичен, но все пак се включва в начинанието. А успехът на играта надхвърля всичко, което двамата са планирали.

Разработката на играта стартира буквално като гаражен проект, с инвестиция от 1000 лв. за нов компютър. За сравнение подобни начинания на Запад започват с набран капитал от милион евро и повече. „Хората ни повярваха, когато вече имахме офис и екип, който постоянно растеше. Ние не сме по лукса, не се хвърлихме да си купуваме скъпи коли”, споделя Доброслав.

 Над 12 години по-късно играта е преведена на 30 езика и се играе от 250 000 потребители по света в момента. Дори създателите ѝ са изненадани от успеха си. В момента тяхното студио разработва първата българска игра за виртуална реалност. Нещо повече, двамата са създали безплатна академия за програмисти в България, която се превръща в една от основните движещи сили за развитието на ИТ сектора в страната.

„Усещането за успех е да виждаш как това, което ти правиш, променя средата около теб”, смята Доброслав. С академията той иска да промени България, да разшири ИТ сектора и да повиши стандарта на живот за всички българи. „За да успее човек трябва да е упорит и да не се предава”, казва Доброслав. „Каквото съм си представял, че искам да направя, то се е случило. Изводът ми е, че колкото по-смели неща си представяш, толкова по-смели неща ще постигнеш. Така че трябва да мечтаеш по-смело”.