7 изобретатели станали жертви на собствените си изобретения

64

Франсис Едгар Стенли – автомобил с парен двигател

През 1896 Стенли изобретил автомобил с парен двигател. През 1918 предприел остър завой, за да избегне препятствие по пътя си, и и така срещнал смъртта си.

Уилям Бълок – печатна преса

След като Уилям Бълок изобретил първата модерна печатна преса за вестници, тя паднала върху краката му. Той развил гангрена и не оцелял след ампутацията на крайниците.

Томас Андрюс – Титаник

Проектантът на Титаник, Томас Андрюс, бил на борда на кораба по време на неговото първо и последно плаване. След като помогнал на хората да се качат в спасителните лодки и да си сложат жилетки, той седнал в салона за пушене на първа класа и зачакал потъването на кораба, гледайки красива картина на стената.

Хенри Смолински и Хал Блейк – летящ Форд Пинто

Ave Mizar, изобретен от Хенри Смолински и Хал Блейк, бил летящ автомобил с прикачващи се крила. По време на изпитателен полет крилата се откачили във въздуха и двамата мъже загинали.

Ото Лилентал – делтапланер

Ото Лиленхал бил първия, който реализирал успешни и многократни полети с делтапланер. Той извършил над 2000 полета преди да изгуби контрол и да падне, чупейки гръбнака си. Последните му думи били „Трябва да се правят жертви!“.

Мария Кюри – радиоактивност

Мария Кюри открива елементите радий и полоний, въвежда термина „радиоактивност“ и печели две Нобелови награди в отделни научни категории. Нейните изследвания обаче включват излагане на радиация и тя умира от левкемия през 1934.

Франц Райхарт – дреха-парашут

Франц Райхарт, френски шивач и изобретател, създал дреха-парашут, която искал да тества. Полицията му дала разрешение, мислейки, че той ще използва манекен. Райхарт тествал собствения си парашут, като сам скочил от Айфеловата кула и загинал.

Източник: Business Insider

Превод и редакция: „Нова Вест“