Тереза Мей предлага да се платят 20 млрд. евро на ЕС за уреждане на финансовите задължения

29

Снимка: mediapool.bg

Британският премиер Тереза Мей е готова да плати на Европейския съюз най-малко 20 милиарда евро за излизането на Великобритания от съюза.

Оливър Робинс, съветник на Мей по въпросите на ЕС, е информирал европейските си колеги, че се очаква министър-председателката да огласи официално това предложение в реч на 22. септември в италианския град Флоренция, пише 24 часа, цитирайки британския в. „Файненшъл таймс“.

В речта Мей ще очертае вижданията си за „специално партньорство“ с Евросъюза след Брекзита, предаде БТА.

До момента Обединеното кралство не е конкретизирало сума, която смята да изплати на ЕС за уреищане на сметките си след напускането на блока, което по план би трябвало да стане на 29 март 2019 г.

Макар Брюксел също да не е посочвал определена сума. редица висши представители на ЕС са отбелязвали пред АФП, че британците ще трябва да платят между 60 и 100 млрд. евро.

Според документи на Европейската комисия и Европарламента нетната вноска на Лондон в бюджета на ЕС за 2015 г. (последната налична цифра) възлиза на 10,75 млрд. евро.

При това положение споменатите 20 млрд. евро ще представляват само сумата, дължима от британците за покриване на задълженията им към бюджета на ЕС, гласуван за седем години до 2020 г.
Изплащането на тази сума обаче няма да уреди всички британски финансови ангажименти към ЕС. отбелязва цитиран от „Файненшъл таймс“ европейски висш дипломат.

Съветниците на Тереза Мей не са коментирали изнесената във вестника информация. Досега британското правителство изчаква ЕС да назове сума, преди да даде отговора си.