Порожанов: Забранените яйца са вече към 1,5 млн. броя

38

Иззетите, заразени с фипронил, яйца вече са към 1,5 млн. броя.

Всеки ден кокошките, третирани със забранения препарат, добавят нови 100-120 хил. яйца и има натрупване на възбранените яйца, заяви Румен Порожанов, министър на земеделието и храните пред бТВ.

В складовете на птицефермата има 17 петлитрови туби с фипронол – препарат за третиране, който съдържа 2% активно вещество фипронил.

Те казват, че са третирали тревни площи във фермата, а две от фирмите гледат кокошките свободно, а не клетково.

Скандалът „фипронил”: В една от птицефермите – отвътре. Собственикът ѝ е дал проби още в началото на скандала, който се разгоря в Европа – тогава те са били отрицателни. Възбранените яйца са били основно за българския пазар, като за Кипър е имало малка бройка около 7000.

Порожанов уточни, че фипронилът е забранен за третиране на продуктивни животни-може да се използва за обезпаразитяване например на домашни животни – гълъби например.

Йордан Войнов: Има пробив в системата за бързо предупреждение за храни на ЕК. Холандия е открила фипронил през декември и е мълчала месеци наред, каза бившият директор на БАБХ.

„Информацията, която дойде от Белгия и Холандия показва, че там се ползва за подсилване на другите препарати. Неслучайно докато там докато не се изясни бяха затворени стотици ферми”, каза той.

Заразените яйца стават опасни за организма, когато човек около 70 кг консумира 70-80 яйца с кратък период около седмица. Министърът добави, че на страницата на министерството ще има качена информация за предприетите мерки и за нивата на опасност, като основната цел е да се върне доверието на хората.

Предстои всички кокошки-носачки над 35 седмици възраст да бъдат унищожени през екарисаж, както и всички яйца и в складовете, и иззетите от веригите. След гаранции за чистотата на фермата ще може отново да заработи.

Порожанов заяви, че фипронилът не е параметър задължителен в изискуемите лабораторните анализи и изследвания, тъй като е забранен.