Двама от задържаната софийска престъпна група са вече с обвинения

74

Двама от задържаните, при голямата полицейска акция в събота срещу неделя на магистрала „Тракия“ до София, са обвинени в подбудителство и извършване за убийство, а всички задържани – и за участие в организирана престъпна група и контрабанда.

Това съобщава Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров, пред бТВ.

Групата се е занимавала с трафик на наркотици, на цигари и пр. и е извършила убийство, откъдето започва разплитането на случая.

„Голямата група, която вече се съди от Специализирания наказателен съд за контрабандата на около 15 тона хашиш, е част от новоустаноевната група. Според анализа на доказателствата към онзи момент, когато е разкрита първата група за контрабанда на хашиша, задържаните през уикенда лица са били част от нея, но не е имало доказателства срещу тях.

Затова са останали извън полезрението на наказателното производство и са продължили да извършват престъпления. Те са приобщили нови лица и са осъществили убийството на свой съучастник (таксиметровия шофьор Борислав Петров), за да намалят доказателствата, които прокуратурата е представила на съда за осъждането на всички 10 обвиняеми и вече подсъдими лица“, каза Арнаудова.

Борислав Петров е направил пълни самопризнания по време на досъдебното производство, разкривайки собствената си престъпна дейност и тази на останалите членове на групата, и е имал намерение да направи същите признания пред Специализирания наказателен съд. Затова е бил убит, каза Арнаудова.

Всички петима задържани лица са обвинени за участие в организирана престъпна група и контрабанда, а двама – и за подбудителство и извършване на убийство.

Всички те са известни и на полицията, и прокуратурата и имат криминални регистрации, основно за престъпления против собствеността, за хулигански действия, причиняване на телесни повреди. Четирима вече са осъждани, като са им били наложени наказания, които са били изтърпени, пробации или условни присъди, изпитателния срок за които е изтекъл.

На всички задържани са наложени най-тежките мерки за неотклонение – „задържане под стража“. Надяваме се този арест да продължи максимално дълго време. Прокурорите ще се постараят максимално бързо да внесат делата в съда и да предадат лицата на съд. Ще настояваме те да получат най-тежки наказания, каза още Арнаудова.