За броени часове столични криминалисти разкриха и задържаха извършители на автокражба

107

При полицейската операция са арестувани известните на полицията Папен и Руския. С постановление на прокурор от СРП са им наложени мерки за неотклонение „задържане под стража” за срок от 72 часа, съобшиха от пресцентъра на МВР за Нова Вест.

Полицейската операция за разкриване и задържане на извършители на автокражба е проведена от служители на отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ – СДВР. Действията били предприети по досъдебно производство, образувано след сигнал от собственичката на лек автомобил „Ауди АЗ“. Жената съобщила в столичното Девето РУ, че сутринта на 11 септември установила липсата на паркираното пред блок в ж.к. „Люлин“ превозно средство.

В резултата на проведените оперативно-издирвателни действия, още същия ден криминалисти установили колата в село Волуяк. Организирано било наблюдение на действията на извършителите. Не след дълго „Ауди“-то било подкарано, осигурен бил и ескорт от „Фолксваген Голф 5”. След светкавични действия двата автомобила били спрени и задържани шофьорите. Зад волана на откраднатата кола бил В.Г.-Папен /40 г./ от село Волуяк, известен на полицията за престъпления, свързани с МПС. Водач на съпровождащата кола бил криминално проявеният и осъждан С.Г.-Руския /43 г./, с адресна регистрация в София.

Извършената справка показала, че на отнетия автомобил са монтирани регистрационни табели, издадени за друго превозно средство. Последвали процесуално-следствени действия в превозни средства и в домовете на двамата задържани. Намерени и иззети са три технически устройства – за взломяване на автомобилни ключалки тип „тирбушон”, за привеждане на автомобили в движение, за заглушаване на GPS сигнали. Открити са също: заготовки и ключове; две радиостанции; компютри от леки автомобили; множество мобилни телефони и СИМ карти; пушка; отвертки и ръкавици; зелена тревиста маса.

След доклад на материалите по досъдебното производство в Софийската районна прокуратура, В.Г. и С.Г. са привлечени в качеството на обвиняеми за извършено престъпление по чл. 346, ал. 1 от НК. Полицейските мерки за задържането им са удължени за срок до 72 часа с постановление на прокурор.

Работата по документиране на престъпната дейност на двамата продължава.