Разкриха голяма престъпна схема за търговия с тютюн! Задържани са 14 души (СНИМКИ)

0
blank

Престъпна схема за производство и разпространение на контрабанден тютюн е разкрита при мащабна полицейска операция.

При успешната реализация, проведена съвместно от служители на шест областни дирекции в страната, са задържани 14 души; на деветима са повдигнати обвинения.

На 13 септември e проведена специализирана полицейска операция за разкриване и пресичане на престъпната дейност на лица, извършващи престъпления с акцизни стоки. Действията са реализирани от служители на ОДМВР – Стара Загора, СДВР, ОДМВР- Бургас, ОДМВР- Ловеч, ОДМВР– Русе и ОДМВР- Сливен. Операцията е резултат на проведени в продължителен период от време оперативно- издирвателни действия на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР – Стара Загора за разкриване на престъпна схема за производство, пакетиране и разпространение на тютюн без акцизен бандерол на територията на цялата страна.

В хода на операцията са извършени множество процесуално- следствени действия на териториите на шестте областни дирекции, в това число претърсвания на 13 помещения и пет МПС, осъществени са и редица разпити.

blank

Според данните от разследването поръчките били приемани по телефони, публикувани в онлайн обяви за продажба на тютюн, а доставката на пакетираната стока се осъществявала паралелно по два начина – на място до клиента от хора, специално ангажирани с превоза и транспортирането на тютюна, и чрез използване услугите на лицензирани куриерски фирми. Тютюнът бил разпространяван в разфасовки по един килограм, на цена от 30 лева.

В хода на работата са установени множество участници в осъществяваната престъпна дейност. Изяснено е, че те са изпълнявали различни задачи- приемане на поръчките, производство, пакетиране и превоз на тютюна. Установени са също така и работещи в спедиторски фирми, хора, от които е закупувана суровината за производство, както и клиенти.

blank

Открити и иззети са: 1200 кг изсушен и пресован; 100 кг нарязан и 1000 кг тютюн, пакетиран в опаковки от по 1 кг; 510 къса саморъчно свити цигари; четири машини за вакуумиране; шест везни; пет машини за рязане на тютюн; система от скачени съдове, предназначена за овкусяване на тютюн с горелки и казан за вода; четири машинки за пълнене на цигари; гилзи за цигари; фолио; тиксо; заготовки за кашони; торби за вакуумиране и др.

blank

Конфискувани са и множество фактури, товарителници, тетрадки и записки с имена, адреси, телефони, както и банкноти в различни копюри на обща стойност 28 300 лева и други веществени доказателства. За срок до 24 часа са задържани 14 души. В качеството на обвиняеми по образувано от Районна прокуратура – Стара Загора досъдебно производство за престъпление по чл.234, ал.2 от НК са привлечени деветима, като на петима от тях е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Спрямо останалите четирима обвиняеми са наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“.

blank

Анализът на постъпилите данни сочи, че от момента на стартиране на престъпната схема до разбиването й са разпространени незаконно над 20 000 кг тютюн, като нанесените на държавния бюджет щети само от неплатен акциз възлизат на 3 040 000 лева.

Работата по изясняване и доказване на цялостната престъпна дейност продължава под ръководството на Районна прокуратура – Стара Загора.

реклама

реклама