Зрелищни демонстрации в Разград по случай празника на пожарникарите (Снимки)

82

Разградските огнеборци отбелязаха професионалния си празник – 14 септември с атрактивни демонстрации и водосвет.

От 11 до 17 септември се провежда традиционната седмица на пожарната безопасност

Навръх професионалния си празник разградските огнеборци показаха как работят с новата си техника пред гости – деца от ЦДГ“Детелина“, областния управител Гюнай Хюсмен, кмета д-р Валентин Василев, директора на ОДМВР-Разград Ивайло Йовчев, изпълнителния директор на „Амилум България“ Светлозар Караджов и много граждани.

Най-атрактивни за присъстващите се оказаха огнеборци, които със стълби изкачиха високата кула на плаца в сградата на РДПБЗН-Разград. Демонстрирани бяха различни техники и уреди за спасяване на хора от горящи автомобили и къщи. В демонстрациите участваха и децата от отряд „Млад огнеборец“ в ОУ“Никола Икономов“-Разград – републикански шампиони. Те получиха купи и грамоти за успешното си представяне на международно ниво по време на състезанията в Австрия.

Всички присъстващи имаха възможност да разгледат седемте машини, които разградските огнеборци използват при гасене на пожари. Разпъната бе и 35-метровата стълба за потушаване на пламъци във високи сгради. В извисяващата се в облаците кабина смелост да се качи демонстрира директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев.

В навечерието на празника на пожарникарите 12 от разградските огнеборци са наградени за добрата си работа. Писмена похвала от министъра на вътрешните работи има Слави Денков, началник участък Завет към Районна служба – Кубрат. Останалите негови колеги са с похвали от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов и от директора на РД“ПБЗН“-Разград Емилиян Станев.

В дните от 11 до 17 септември се организира традиционната седмица на пожарната безопасност. Структурите на ГДПБЗН в цялата страна провеждат редица дейности, свързани с подобряване на превенцията от пожари и бедствия, обучение на подрастващите и населението за повишаване културата на безопасност, представяне и популяризиране на професията на пожарникаря и спасителя и много други.

Почитат се загиналите и пострадалите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари, организират се срещи с ветерани и общественици. Провеждат се дни на отворени врати, кръгли маси и дискусии по темите, свързани с пожарната безопасност и намаляване на рисковете от пожари и бедствия.