Опитайте от тази японска диета за по – дълъг живот

26

Проучване от март, публикувано в “Британското медицинско списания” (съкратено на английски BMJ), установи, че хората, които са следвали насоките за хранене на японското правителство са намалили риска от смъртност с 15%, съобщава TIME.

Японската диета включва много въглехидрати (като бял ориз юфка от елда), както и риба и морски дарове Скорошно проучване свързва диетата с 15% по-ниска степен на преждевременна смъртност.

Японската диета – пълна с въглехидрати, риба, растения и кисели напитки – напоследък придобива популярност, особено след като проучване разкри връзката й с по-дълъг живот.

Диетата не се основава на ограничения. Вместо това става дума за умно хранене. Това е вероятно, защото включва не само здравословен начин на живот, но и разумно хранене, според диетолога Ребека Скритчфийлд, водеща на програмата Boody Kindness.

“Японците ядат зърнени храни, зеленчуци, риба (протеини), млечни продукти и плодове по здравословен начин”, каза Скритчфийлд, пред INSIDER. “Те не избягват никакви въглехидрати, както американците обикновено правят, японската диета, няма ограничения”.

Диетата включва много храни, които са с високо съдържание на фибри, калций и желязо (като морски водорасли), както и протеини и витамини.
Японската диета поставя акцент върху разумните размери на порциите. Доброто хранене отдавна е ключов компонент на японския начин на живот, според експертите по хранане.

Културната практика “hara hachi bu”, за която Скритчфийлд твърди, че все още е следвана от жителите на Окинава, в която се съветва да се яде само когато човек е 80% пълноценен.

“Идеята е да се насладите на вашата храна, да не ядете твърде много. Като култура, те са много запознати с размера на порциите, но не става въпрос за диета”, казва Скритчфийлд.

Източник: thisisinsider.com

Превод и редакция: “Нова Вест”