Експерти: Продължителното седене може да доведе до ранна смърт

29

Правете почивки на всеки 30 минути, казват експерти. Няма значение колко се упражнявате, продължителното седене е рисков фактор за ранна смърт.

Това се казва в ново проучване, публикуван в медицинското списание „Бюлетини за вътрешна медицина” (The Annals of Internal Medicine). Има пряка връзка между времето, прекарано седейки, и риска от ранна смърт, породена от каквато и да е причина, твърдят изследователите, въз основа на проучване, направено на близо 8000 възрастни.

Както общото ви време на седене се увеличава, така се увеличава и  рискът от ранна смърт.
Положителните новини: Хората, които седят седнали по-малко от 30 минути са най-малко застрашени от ранна смърт.

“Седете на едно място по-малко, движете се повече!” е това, което Американската асоциация на сърцето насърчава всички нас да вършим. Но с тази проста насока не се приключва всичко, казва Кейт Диаз, главен автор на новото изследване и научен сътрудник по изследванията в медицинския факултет в Колумбийския университет.
“Това е все едно да кажете на някого просто да се упражнява, без да му кажете как точно”, пише Диаз в имейл.

Указанията за упражнения са точни, обяснява той. Например, Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчват на възрастните да правят умерени и интензивни аеробни упражнения в продължение на 2 часа и 30 минути всяка седмица, както и дейности за укрепване на мускулите, в продължение на два или повече дни от седмицата.

“На всеки 30 последователни минути на седене се изправете и се движете/ходете пет минути с бързи темпове, за да намалите рисковете за здравето от седенето на едно място”, казва той.

Остаряването означава повече седене. За да разбере връзката между засегнатото поведение и ранната смърт, Диаз и неговите колеги от други институции се обърнаха към проекта “Причини за географски и расови разлики в получаването на инсулт” (на англ. REGARDS), проучване спонсорирано от Национални институти по здравеопазване.

Проучването REGARDS първоначално е предназначено да изследва защо чернокожите (и особено тези в южната част на САЩ) имат по-голям риск от инсулт, отколкото белите”, казва Диаз. Той и неговите сътрудници проследяват средно за четири години 7985 цветнокожи и бели възрастни участници , навършили 45 години, които са участвали в проекта REGARDS.

За да се измери времето на седене на едно място на тези възрастни, изследователският екип използва акселерометри. През периода на изследване екипът регистрира 340 смъртни случая, счетани за “смърт, породена от всякакви причини” – всяка смърт, независимо от причината.

Анализирайки данните, екипът установи, че засегнатото поведение средно възлиза на около 12,3 часа на средно на 16-часов ден в будно състояние.
“С остаряването нашата физическа и психическа функция намалява, ставаме и по-неподвижни”, пише Диаз.

Предишни проучвания на възрастни са открили, че дневното време за седене е средно само 9 до 10 часа на ден. По-високата средна стойност в собственото му проучване е вероятно “поради факта, че сме изучавали средно и по-възрастово население”, пише Диаз.

“Това също може да се дължи отчасти на факта, че ние използвахме монитор на дейността за да проследим времето на стоене на едно място, вместо да използваме самооценка”.
Продължителност на измерването: изследователите са измерили участниците да седят средно по 11,4 минути на упражнение.

Увеличавайки общото време на седене води до увеличение на риска от ранна смърт, породена от каквато и да е причина, показват резултатите. Същото важи и за по-дълго седене. Като цяло рискът за смърт на участниците нараства заедно с общото време на седене и продължителността на седене, независимо от тяхната възраст, пол, раса, индекс на телесната маса или навици за упражнения.

“Открихме, че няма праг или прекъсване, когато рискът от смърт нараства драматично”, казва Диаз, като обяснява, той се увеличава, когато повече се седи на едно място. “За да ви дадем точни цифри, тези които са седнали повече от 13 часа на ден имат два пъти (или 200%) по-голям риск от смърт в сравнение с тези, които  седят по-малко от около 11 часа на ден.” Хората, които често седят повече от 90 минути на упражнение, имат почти от два пъти по-голям риск от смърт, отколкото тези, които най-често седят за по-малко от 90 минути на упражнение, казва той.

Източник: cnn.com

Превод и редакция: “Нова Вест”