Путин: Нагнетяването на военна истерия около Северна Корея е безсмислено и води до задънена улица

23

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че по-строги санкции срещу Северна Корея заради ядрената и ракетната й програма няма да променят мнението на лидера на Северна Корея, но могат да доведат до широкомащабно човешко страдание, пишат Ройтерс и ТАСС, цитирани от БНР.

Нагнетяването на военна истерия около Северна Корея е безсмислено и води до задънена улица. Това може да доведе до световна, планетарна катастрофа и огромна загуба на човешки животи. Няма друг начина за решаване на Севернокорейския ядрен въпрос, освен мирните дипломатически преговори.

Руският президент говори пред репортери след срещата на върха на страните от БРИКС в Китай. Той допълни още, че Пхенян няма да се откаже от военната си програма заради санкции и военни заплахи, защото примерите от Ирак и Либия са го убедили, че ядрената мощ е единственият надежден начин за осигуряване на сигурността в страната.

Инвазията в Ирак, водена от САЩ през 2003-а и интервенцията на НАТО в Либия през 2011-а станаха и в двата случая след като лидерите на тези страни отстъпиха пред мехщународния натиск и се отказаха от програмите си за оръжия за масово унищожение в замяна на сваляне на санкциите.

Путин също така заплаши, че може да експулсира още до 155 американски дипломати от Русия, в резултат на задълбочаващия се дипломатически спор между Вашингтон и Москва. Москва си запазва правото да съкрати още броя на американските дипломати в Русия, но засега няма да го прави, заяви Путин.