57-годишна астронавтка се върна от рекордна космическа мисия

42

Снимка: Associated Press

В събота американският астронавт Пеги Уитсън се приземи в Казахстан в 21,20ч. местно време, в капсулата „Съюз“, заедно с колегите си, американец и руснак, след приключване на рекордна космическа мисия.

Уитсън прекара 288 дни (повече от 9 месеца) на борда на Международната космическа станция. По време на цялата си кариера тя е била в космоса общо 665 дни – по-дълго от всеки друг американски астронавт. Уитсън, която е и биохимик, счупи рекорда на американските астронавти за прекарано време в космоса още през април, на 534тия си ден в орбита.

Други рекорди на Пеги Уитсън: със своите 57 години тя е най-възрастната жена- астронавт и първата жена, която е командвала космическа станция два пъти, според информация на Асошиейтед прес.

По време на мисията си Уитсън и колегите ѝ Джак Фишър и Фьодор Юричкин са допринесли със стотици експерименти в областта на биологията, биотехнологията и физиката. Провели са изследване върху човешки антитела, което би могло да повиши ефекта на химиотерапията в лечението на рака. Астронавтите са документирали и наблюдения върху промените, които търпят очите в условия на намалена гравитация, казват от НАСА.

Новият командир на Космическата станция Ранди Брезник, нарича Уитсън „американска космическа нинджа“.

Пеги Уитсън, родом от Айова, започва работа за НАСА през 1989г. и от 2002 г. до 2008 г. работи като командир на космическа станция. Тя е първата жена на тази позиция.

На въпроса кои земни удобства са ѝ липсвали най-много, тя отговаря: „ Тоалетните с течаща вода. Повярвайте ми, не искате да знаете подробности. А през последните месеци много често си мислех и за пица.“

Относно това, което ще ѝ липсва от космоса, Пеги Уитсън споделя, че ще е гледката на планетата Земя, както и свободата да се движи и носи из пространството с такава лекота.

Източник: npr.org

Превод и редакция: „Нова вест“