Крие ли рискове бащинството след 40-годишна възраст?

170

Снимка: pixabay

Бащинството след 40 годишна възраст не е необикновено явление. В днешно време все повече мъже, преминали тази възраст, стават бащи.

Изследване, публикувано миналата седмица в списание „Human Reproduction” сочи, че средната възраст, на която мъжете в САЩ стават бащи значително се е повишила през последните десетилетия. През 1972 г. средната възраст, на която мъжете са ставали бащи за първи път, е била 27 години. През 2015 средната възраст е 31 години, а при завършилите висше образование -33 години. Според данни на Ню Йорк Таймс най-късно стават бащи азиатците, а най-млади – чернокожите и латиноамериканците.

Подобни изследвания в други страни също установяват, че възрастта на първото бащинство се покачва. През 2006г. във Великобритания 40% от новородените имат бащи между 35 и 54 години. За Германия средната възраст на първото бащинство е около 33 години.

Въпреки че цифрите са красноречиви, разумно ли е да станете баща след 40?

Късното родителство има предимства и недостатъци. Основният му плюс е в по-добрите ресурси, тъй като по-възрастните родители са достигнали по-високо ниво на образование и са по-напред в кариерно отношение. Според едно проучване синовете на по-възрастни бащи имат по-голям шанс за успехи в училище.

Рисковете от късно родителство при мъжете не са толкова специфични както при жените. Някои данни сочат, че качеството на сперматозоидите намалява с възрастта, а други проучвания твърдят, че бебета на по-възрастни бащи са с по-висок риск от аутизъм, неврологични увреждания или психични заболявания. Но според специалисти рискът не е толкова голям и няма съществени пречки за един мъж да стане баща след 40-годишна възраст.

Източник: www.inquisitr.com

Превод и редакция: „Нова вест“