Путин: Изкуственият интелект е бъдещето на човечеството

29

На форума „Проектория“ Владимир Путин заяви, че „властелин на света“ ще стане този, който владее най-напредналите ИИ технологии. Според президента, Президентът на Руската Федерация е уверен, че изкуственият интелект ще определи бъдещето на цялото човечество. Русия трябва да започне усилена работа върху изкуствения интелект, предаде kaldata.com.

По време на открития форум „Проектория“, проведен в цялата страна, Путин за пръв път се изказа за изкуствения интелект. Президентът на РФ е убеден, че „властелин на света“ ще стане държавата с лидерски позиции в областта на изкуствения интелект. Путин изрази надежди, че този монопол ще се окаже „в някои други ръце“ очевидно визирайки Русия.

Владимир Путин призова към възможно най-бързото начало за развитието на изкуствения интелект. Като най-перспективни направления президентът посочи когнитивните науки, даващи възможност за създаването на невронни интерфейси и за анализ на мозъчната дейност. Според Путин, в тази сфера няма хоризонт.

„Изкуственият интелект е бъдещето не само на Русия, това е бъдещето на цялото човечество. Това са колосални възможности и трудно прогнозируеми към днешен ден заплахи“.

Путин не спомена конкретните заплахи от страна на изкуствения интелект, но наблегна върху безработицата, предизвикана от автоматизацията. „Как да преквалифицираме хората? Към кои сфери да ги насочим? Това е изключително важна задача, пред която ще се изправи страната“ – заяви президентът на РФ.