Меркел: Кризата със Северна Корея трябва да се реши по примера на ядрената сделка с Иран

26

Снимка: theduran.com

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел се обяви в седмичното си обръщение за мирно разрешаване на кризата около ядрената програма на КНДР и начало на диалог по разоръжаването, предава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Според Меркел, в ситуацията с Пхенян може да бъдат намерени подходи, аналогични на усилията на международната общност за ограничаване на ядрената програма на Иран. „Убедена съм, че ситуацията трябва да бъде разрешена мирно, това трябва да ни доведе до нов диалог за разоръжаване”, каза ръководителката на германското правителство.я

Тя напомни, че „след много години с помощта на общи дипломатически усилия беше постигнато споразумение с Иран”. Аналогични действия трябва да предприемем сега по отношение на Северна Кория”, смята Меркел. В момента ситуацията на Корейския полуостров остава крайно напрегната на фона на активното развитие на ядрената програма на Пхенян.

През юли КНДР на два пъти изстреля балистични ракети и това предизвика остра реакция на САЩ, Япония и Южна Кория. Последното ракетно изстрелване беше на 29 август.