Корнелия Нинова с три условия за да има общ проект с ГЕРБ срещу корупцията

25

Три условия, за да се обединят проектите на закон срещу корупцията на БСП и на ГЕРБ. постави лидерката на социалистите Корнелия Нинова вчера. Одобрение на левия проект от Националния съвет на БСП е основна тема на пленума, който тече на „Позитано“ 20, пише 24chasa.

Напоследък ни се внушава по всякакви начини, че тябва в името на държавата да обединим двата проекта и да се приеме антикорупционен закон, обърна се Нинова към другарите си. Може, но при 3 условия, заяви тя.

Първото е антикорупционният орган да има разследващи функции, а не да имитира дейност. Второто – той наистина да разследва корупионн престъпения по високите етажи на властта, а не да констатира административни нарушения. И третото – преидентът да ицлъчва неговия председател, категорична бе соцлидерката.

Пленуът, който трябва да очертае приоритетите на социалистите за новиа политически сезон, очерта борбата с едността като основна задача на опозицията. Тя минава през три приоритета -образование, икономика, борба с паралелнтата държава, част от която е именно пресичане на корупцията, обясни в речта си пред пленуа Корнелия Нинова. Според нея обаче проектът на ГЕРБ. който в петък мина през дискусия в парламента с участието на авторите му – екипът на правосъдното министерство начело с министърката Цецка Цачева. главнит пркурор Сотир Цацаров, шефовете на съдилища, на ДАНС. правната комисия на НС. бил само имитация на антикорупционно законодателство.

Червеният прокт пък бе предтавен от нинва и екипа й на серия консултации с магистратите, главния прокурор, съдйски организации миналата седмица. Совалката на Нинова приключи с представяне на проекта на президента Румен Радев.

Най-ложично е президнтът да посочи председателя на антикорупционния орган – как иначе той да разследва правителството на парламентарното мнозинство, което го е излъчило. Така Румен радев в петък за първи път комунтира основната разлика между червения проект и този на управляващите.

ГЕРБ не искаме президентска република, отвърна днес от Варна лидерът на депутатите от ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов, който е край морето за лятната младежка партийна академия.