БСП се ангажира с проверка на нарушенията на кмета на Криводол

93

Народните представители от „БСП за България“ Красимир Янков, Лало Кирилов и Николай Иванов бяха на посещение в Криводол по покана на председателя на Общинския съвет на БСП и общински съветник Иван Иванов, общинския съветник Валентин Кирилов и членовете на ръководството на БСП в Криводол, Лазар Харизанов и Йордан Иванов.
Поводът за тяхната визита са многото сигнали за нарушения от страна на кмета на Петър Данчев, които водят Общината към фалит. Не веднъж местното ръководство на партията е подавала сигнали до редица институции за тези нарушения. На Красимир Янков, който е член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Лало Кирилов – член на комисията по бюджет и финанси, беше предоставена папка с документи по различните казуси. Един от сигналите е за изградената дига в град Криводол по поречието на река Лева – обект на стойност 827 913,87 лв. Обектът не е приет в експлоатация, защото няма Акт 15, но е разплатен на 100 %, което е нарушение по договора за изпълнение. Изграждането на предпазната дига е извършено през 2014 г., но година след това съоръжението започва да се руши. Бетонът, който е дебел не повече от 2 см. се е разрушил и на много места са зейнали ями. На практика вместо да служи за защита на населението, дигата в Криводол изправя хората пред опасност от наводнения при обилни дъждове.


Друг случай за финансово нарушение, който бе представен пред народните представители е за неплатени здравни и пенсионни осигуровки на общински чиновници на стойност над 500 000 лв. За тяхното погасяване Петър Данчев иска от държавата безлихвен заем от 630 000 лв. Решението за целевия заем е било взето на сесия на Общинския съвет през август 2016 г., а парите получава през октомври същата година. Когато средствата са постъпили в сметката на Община Криводол, без знанието на общинските съветници, парите са пренасочени по друга сметка – за плащане на санкции по проект. Въпросният проект е за „Залесяване на неземеделски земи”, финансиран с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони на стойност 534 753.60 лв. След получени редица сигнали от граждани и кметове на кметства, че няма реално залесяване по този проект Държавен фонд „Земеделие“ налага 100 % санкция, т.е. Общината трябва да възстанови парите. Така Петър Данчев влиза в спирала от финансови нарушения. Година по-късно няма плащане по отпуснатия от държавата заем за плащане на осигуровки, заради което по случая в НАП и НОИ има образувани изпълнителни дела. Държавен съдия изпълнител е описал част от недвижимата собственост на общината – под запрещение са старата сграда на кметството, общежитието, училища в три села, база на полицейски участък и др., които са обезпечение по тези дела. Народните представители от „БСП за България“ поеха ангажимент да съдействат да се изяснят фактите и обстоятелствата по предоставените сигнали от компетентните органи.