Учени уловиха мистериозен сигнал от космоса

32

Необяснимите сигнали от другия край на Вселената, известни като бързи радио изблици, са рядко наблюдаван феномен и само един от тях е улавян повече от веднъж.

Учени, участващи в търсенето на извънземен разум, съобщават, че са уловили радио сигнал, който се повтаря.

Този вид сигнали са с трайност части от секундата и идват отвъд Млечния път. За първи път са засечени едва преди десет години. Възможните обяснения са най-различни: от избухване на неутронна звезда до насочена енергия, използвана от извънземни за задвижване на космически кораб.

Един такъв сигнал, уловен през 2012 г. и наречен FRB121102, се е повторил през 2015г. Миналата седмица изследователят от Бъркли д-р Вишал Гаджар чрез инструментариума на телескопа в Западна Вирджиния, САЩ, отново уловил същия сигнал. След като изслушали всички записи в продължение на часове, Гаджар и екипът му установили, че този сигнал е бил излъчен 15 пъти.

Местоположението на възникване на сигнала вече е било проследено. То води до галактика на около 3 милиарда светлинни години. Но какво точно е това, което ни изпраща тези силни сигнали, си остава загадка. Гаджар казва, че повторяемостта и зачестилата активност на сигнала FRB 121102 изключват възможността източник на сигнала да е например сблъсъкът на черни дупки.

„Заради подновяване на сигнала смятаме, че той не може да се дължи на явления –катаклизми. Което не изключва такива явления да са причина за други подобни сигнали от този вид.“, казва д-р Гаджар.

Който или каквото и да ни изпраща тези радио сигнали, те са излъчени преди много време, когато на Земята е имало само едноклетъчни. Дали някои древни интелигентни цивилизации са имали представа за възникването на живот на нашата планета и са знаели, че изпратен сигнал ще ни достигне тъкмо когато сме достатъчно напреднали технически, за да го уловим?

Може би, но тъй като до момента липсват доказателства за извънземен живот, по-вероятно е явлението да се дължи на някой естествен феномен като пулсарите.

Източник: cnet

Превод и редакция: „Нова вест“