Най-разпознаваемата част на айфон може да липсва в новия модел

59

Когато от Apple представят новия модел на айфон този месец, се очаква една позната част да му липсва – home бутонът.

Един от моделите, които Apple се предвижда да пуснат през септември, е устройство с предна част, състояща се изцяло от екран, според информация от последните седмици. Това означава, че натискането на home бутона за отключване или за връщане в менюто – третото най-характерно действие на потребителите след дишането и говоренето – ще бъде заменено с нещо друго.

Но с какво? С плъзване на пръстите по екрана, според Марк Гърман от Bloomberg.

В долната част на екрана, вместо home бутона, ще се намира тясната навигационна лента. Потребителят ще може да  „издърпа“ лентата по средата на екрана, за да отвори телефон си. С подобен жест ще се отварят различни функции на телефона. С приплъзване още по-нагоре приложенията ще се затварят и потребителят ще се връща в менюто.

Първоначално всичко това ще е малко странно за феновете на айфон и ще им е нужно време за свикване. Има информация, че телефонът ще се отключва чрез разпознаване на чертите на лицето на собственика си.

Home бутонът е лесен за ползване и може да се натиска опипом, без да гледаме към телефона си. Но вероятно промяната – по-голям екран на по-малък телефон – ще си струва, а новият жест за отключване също ще стане втора природа на потребителите на новите модели.

Home бутонът премина през някои трансформации през последните години, като разпознаване на пръстов отпечатък. Бутонът беше емблематичен за елегантността и семплия дизайн на айфон, а от Apple се гордееха с единствения бутон, който техните телефони имат. Но това предстои да се промени.

Източник: recode.net

Превод и редакция: „Нова вест“