Експлозия избухна в химически завод в Тексас заради наводнения

24

Снимка: twitter

Служителите в наводнен химически завод край Хюстън, Тексас предупредиха, че се борят с „критична ситуация“, предизвикана от урагана „Харви“ и наводненията, които той причини. Персоналът посочва, че към момента не разполага със средства, с които да предотврати задаваща се експлозия в обекта.

Като превантивна мярка властите наредиха евакуацията на трикилометровата зона около завода за органични пероксиди, собственост на френска компания, пише БТВ.

В изявление изпълнителният директор заяви, че обектът в градчето Кросби, североизточно от Хюстън е евакуиран заради сигурността на работниците, след опасна повреда в охлаждащите системи. Производството на завода има широк набор от употреба, включително при производството на пластмаси, лекарства и строителни материали, но става изключително леснозапалимо, ако не се охлади при правилните температури.

По думите на Роу наводненията са направили безполезни редица предпазни мерки, активирани за предотвратяване на експлозия.

В момента имаме безпрецедентните шест фута вода в завода“, каза той и допълни, че не работи основният източник на захранване, както и два други извънредни източника. Това е довело до загуба на охлаждане на материалите, „които сега могат да експлодират и да причинят последващ интензивен огън“.

 В момента се работи за справяне със ситуацията.