9 неща, които стресът причинява на тялото ни

171

Стресът е начин, по който тялото реагира на потенциална опасност. Когато мозъкът ни регистрира заплаха, той подава сигнал на определени жлези да произвеждат повече хормони – основно адреналин и кортизол, които повишават бдителността, ускоряват пулса, увеличават кръвоснабдяването на мускулите и т.н.

Стресът не е непременно вреден, защото е физиологичен отговор, който ни пази от опасности. В идеалния вариант тялото реагира на стреса и после се връща към нормалните си функции.

Но светът ни не е идеален и стресът може да се превърне в хронично явление. Тогава започват да се проявяват негативните му ефекти. Д-р Синди Гиър и д-р Джоел Кан обясняват какво се случва с тялото при постоянен стрес.

1. Хроничният стрес нарушава съня


„Възможно е да се влезе в порочен кръг. Ако сте стресирани и не можете да се изключите от притесненията и тревогите си, вие не можете и да заспите, събуждате се често или постоянно си гледате часовника.“, казва д-р Гиър.

Изследване върху жени на средна възраст през 2015г. установило, че тези с най-високи нива на стрес спели най-зле. Опасното в случая е, че хроничното недоспиване увеличава риска от сърдечни проблеми, затлъстяване, диабет и може да влоши имунитета ни. Хора, които не спят добре, не се хранят добре. Безсънието влияе негативно на хранителните навици и има връзка със затлъстяването.

2. Започваме да спортуваме по-рядко
Хората, които са стресирани заради недостиг на време и много задачи, пропускат ходенето на фитнес или тичането. Стресът ни кара да ядем повече и да се движим по-малко, което е лоша комбинация.

3. Стресът при бременните вреди на плода
Хормоните на майката, които се отделят при стрес, могат сериозно да повлияят на нероденото ѝ дете. Стресът по време на бременност се свързва с повишен риск от аутизъм, депресия, синдром на дефицит на вниманието, шизофрения и ниски когнитивни способности при децата.

4. Стресът може да разбърка хормоните ни
По време на продължителни периоди на стрес, хормоните, които регулират менструацията, може да намалеят и цикълът да стане нередовен или да спре. Зад това се крие еволюционен механизъм, защото условията на стрес на са най-подходящото време за размножаване.
Не само жените страдат от хормонални промени в следствие на стреса. При стресираните мъже намалява броят на сперматозоидите.

5. Стресът причинява кожни проблеми


Не е изненадващо, че стресът се отразява зле на най-големия орган в нашето тяло – кожата. Много дерматологични проблеми, не непременно причинени от стрес, могат да се задълбочат под негово влияние. Това включва акне, псориазис, розацея, алопеция и екзема. На кожата отнема повече време да се възстанови в условия на стрес, отколкото в нормални условия.

6. Стресът вреди на сърцето


В момент на стрес в тялото ни се излива адреналин, пулсът и кръвното налягане се качват. При случаи на много силен стрес може да се изживее дори това, което е известно под името „синдром на разбитото сърце“ и симптомите му са като тези на инфаркта. Факт е, че сърцето страда и при дълги периоди на хроничен стрес.

7. Стресът ни прави по-уязвими за болестите
Редица проучвания твърдят, че стресът ни прави по-податливи на инфекции и болести от различно естество.

8. Стресът може да отключи депресия
При стреса и депресията не се знае със сигурност кое е кокошката и кое – яйцето. Но между двете определено има връзка. Според някои учени стресът потиска растежа на неврони в хипокампуса – частта на мозъка, която е по-малка при страдащи от депресия хора. Хроничните възпаления също играят роля за отключване на депресия, а те са резултат от хроничен стрес.

9. Стресът вреди на храносмилателната система


Всички сме усещали, че ни се повръща преди важна реч или презентация. Това е илюстрация за въздействието на стреса върху стомаха ни. Той причинява парене, гадене, повръщане, диария и запек. Причина е силната връзка между мозък и храносмилателна система, които се контролират в голяма степен от едни и същи хормони. Стресът често води и до възпаления на червата.

Разбира се, всеки реагира различно на стрес и не е задължително да ни се случи всичко гореизброено. Вероятността за проблеми е по-голяма, ако сме изложени на постоянен стрес. Всички обаче трябва да се стремим към по-ниско ниво на стрес в живота ни. Стъпки в тази посока са здравословното хранене, спортът и достатъчното количество сън.

Източник: thisisinsider.com

Превод и редакция: „Нова Вест“