10 неща, които не сме подозирали, че можем да перем в пералня

59

1. Плюшени играчки
Сложете всяка играчка в отделна торбичка от плат и настройте пералнята на пране с изплакване. Използвайте хладка вода, за да не се разлепят играчките и наполовина по-малко прах за пране от обичайното. Пуснете второ изплакване, за да отстраните напълно праха за пране от играчките. Оставете ги да изсъхнат и не ги сушете в сушилня.

2. Бейзболни шапки
Напръскайте ги предварително с препарат за петна и ги оставете да попият 5 минути преди да ги пуснете в пералнята. Перете ги на кратка програма със студена вода. Сушете на въздух.

3. Кецове


Махнете връзките от текстилните или найлонови кецове и ги пъхнете в торбичка, където няма да се заплетат. Махнете и стелките преди пране. Ако се притеснявате, че обувките тракат в пералнята, добавете 1-2 хавлии вътре. Сложете обичайното количество прах плюс лъжичка оцет за обезмирисяване. Перете със студена вода на програма за деликатни тъкани. Не сушете в сушилня.

4. Дребни играчки

Сложете дребните играчки като Лего, патенца за вана или топките, с които си играе кучето ви, в голяма торба от плат и след това в пералнята. Перете на кратка програма с хладка вода.

5. Възглавници
Може да ги перете по две на едно пране, на програма за деликатно пране, но с топла вода. Пуснете допълнително изплакване със студена вода, за да сте сигурни, че сте отмили целия прах за пране. За да бухнат отново, сушете в сушилня на слаба температура, заедно с няколко тенис топки вътре.

6. Завеси за душ
Пуснете ги с нормално количество прах за пране. Добавете в пералнята 2-3 хавлии, за да се изчисти завесата по-добре. Сушете на въздух.

7. Раници и кутии за храна
Добре е първо да изсмучете с прахосмукачка мръсотията от джобовете на раниците. Сложете ги в торба за пране или калъфка от възглавница и ги перете на програма за деликатно пране в студена вода с малко прах. Сушете на въздух.

8. Постелки за йога


Ако на постелката не е изрично указано, че не се пере в пералня, значи може да я изперете. Не използвайте препарат, а само вода и изсушете в сушилня на слаба температура.

9. Спортна екипировка
Налакътници, наколенници, ръкавици и други е добре да се перат поне веднъж месечно. Закопчайте предварително местата с лепки, за да не се раздърпа екипировката и поставете всичко в калъфка от възглавница или торба за пране. Перете с по-малко количество прах и изплакнете добре.

10. Леглата на домашните любимци


Леглата на кучетата и котките могат да се перат в пералня. Извадете ги от текстилната част и ги перете със студена вода и нормално количество прах.

Източник: msn.com