Юнкер: Турция се отдръпва от Европа с гигантски стъпки

45

Снимка: bulgaria.utre.bg

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Турция е изцяло виновна за лошото състояние на преговорите с ЕС за присъединяването й и с действията си страната се отдръпва от Европа много бързо, съобщиха vesti.bg.

„Турция се отдръпва от Европа с гигантски стъпки“, каза Юнкер по време на годишна конференция с европейските посланици в Брюксел. По време на изказването си председателят на ЕК заяви също, че решението за окончателното прекратяване на опитите на Анкара за влизане в ЕС зависи изцяло от турския президент Реджеп Ердоган.

Критики към политиката на Ердоган отправи от Берлин и канцлерът Ангела Меркел, която даде редовната си лятна пресконференция след края на отпуската й.

„Германия е заинтересувана от изграждането на добри отношения с Турция, но реалността налага твърда политика“, заяви Меркел.

В материал за германското издание „Бил дам Зонтаг“ миналия месец Юнкер написа, че ръката на Европа остава протегната към Турция, но страната също трябва да покаже желание и да приеме основните европейски ценности.

Отношенията между Анкара и Брюксел станаха особено обтегнати след масовите чистки в турските медии, образователна система, администрация и полиция след неуспешния опит за преврат от лятото на миналата година. Допълнително влошаване настъпи и след референдума за разширяване на президентските правомощия в страната през април. По информация на германското външно ведомство в предварителен арест в Турция има 10 граждани на Германия, обвинени в подкрепа на тероризма и участие в неуспешния опит за преврат.

Сигурността на ЕС не може да бъде гарантирана без Русия, затова Брюксел и Москва трябва да работят за подобряване на двустранните отношения. Това заяви още председателят на Европейската комисия.

„Подобряването на отношенията зависи и от Русия, и от нас. Невъзможно е да се изгради европейска сигурност през следващите години без Русия“, предупреди той.

Дипломатът призова посланиците на ЕС да „формулират реалистична реторика в отношенията с Руската федерация, без да компрометират основните принципи на Европейския съюз“.

По неговите думи ролята на ЕС на световната сцена намалява и това ще продължава. Една от причините е намаляващото и застаряващо европейско население и отслабената икономика.

„В момента нашият брутен вътрешен продукт възлиза на 24-25% от глобалния, а за 10 години ще падне до 20%”, каза Юнкер.

Той апелира страните от блока да се стремят към за съвместна защита на техните интереси в света.

Председателят на ЕК също така посочи, че общата икономическа ситуация на Стария континент бавно, но постоянно се подобрява, включително ръстът на заетостта и спадът на държавния дълг. Според него, миграционната ситуация също започва да се стабилизира постепенно.

Жан-Клод Юнкер каза още, че Великобритания първо трябва да се съгласи с условията по развода си с Брюксел, а след това да преговаря за отношенията след Брекзит.

„Трябва да е съвсем ясно, че няма да започнем преговори за бъдещите отношения, преди да се разрешат всички отделни въпроси“, предупреди той.

Дългогодишният поддръжник на по-тясната интеграция в ЕС посочи, че е разочарован от подхода на британското правителство към преговорите .

„Прочетох с необходимото внимание всички документи за позицията на Обединеното кралство, но никой от тях не ме удовлетворява. Има голям брой въпроси, които трябва да бъдат решени“, заяви политикът.