Infiniti Prototype 9 е осъществена мечта на дизайнера на Nissan

90

Дизайнът ѝ е модерен прочит на състезателна кола от 30-те години на миналия век.През 30-те обаче е нямало състезателни коли Инфинити. Луксозният бранд на Нисан съществува от 1989 г.

Всъщност Инфинити Прототип 9 първоначално е просто скица, казва Алфонсо Албаиса, главен дизайнер на Нисан. Идея, която някой им изпраща в съобщение и която той скицира. Но идеята е твърде добра, за да остане само на хартия.

„Когато започнахме да я проектираме, инженерите много се въодушевиха и казаха, че ще участват. Най-старата ни фабрика в Япония, Опама, също се включи. И така, почти на шега, скицата се превърна в истинска кола.
Идеята се роди от следната мисъл: ами ако Инфинити се състезаваше с подобни коли от Германия, Франция и Итаия на ралито Гран При през 30-те и 40-те години на миналия век?
Вдъхновихме се от немските коли Silver arrow, проектирани от Мерцедес Бенц и Ауди, от червените италиански Alfetta на Алфа Ромео и яркосините Delahaye 145 от Франция. В периода между двете световни войни нациите са се надпреварвали да демонстрират инженерен талант, а състезателите – своя кураж.“

Прототип 9 напълно се вписва в схемата. Размерите му отговарят на изискванията на Гран При ралитата от онази епоха. Ключовата разлика е в това, че Прототип 9 е електромобил. Под капака му се крие не двигател с вътрешно горене, а батерия. Това означава, че се движи безшумно, за разлика от моделите, вдъхновили създаването му.

Концептуалната кола развива скорост до 200 км/ч и може да ускори от спряла позиция до 100 км/ч в рамките на 5 секунди, казва Албаиса.

Дизайнерът, роден в семейство на кубински емигранти в САЩ, е тествал колата на писта в Япония, където живее в момента.

„Когато обикалях пистата, се чувствах като птица. Като нисколетяща птица. Беше тихо, виждах гумите отстрани, заради позицията на тялото ми. Беше почти поетично изживяване.“

Най-вълнуващо за Албаиса не е карането на колата, а това да види тази кола, сглобена във фабрика, която произвежда хиляди автомобили от висок клас.
„За страстта към проектирането на коли на японски има дума „monozukuri” – “да създаваш неща“. Това е, което ме вдъхновява.“, казва Алфонсо Албаиса.

Източник: CNN

Превод и редакция: „Нова Вест“