Овче мляко от Родопите предпазва от няколко вида рак

29

Снимка: triciaannemitchell.com

Овчето мляко и сирене в Родопите имат най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагат за предпазването от няколко вида рак.

Това установиха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след девет години изследвания, съобщи БНТ.

Българските учени в партньорство с техни колеги от Германия са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите – каракачанска, родопски цигай и среднородопска.

Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини. Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, слектирана през вековете.

Научното изследване установи от 4 до 10 пъти по-голямо съдържание на спрегната линолова киселина (CLA) в овче мляко от стада, отглеждани над 1200 метра надморска височина, твърди доц. д-р Цонка Оджакова, директор на Опитната станция по животновъдство и земеделие в Смолян.

Според доц. Оджакова линоловата киселина се нарича „добрата“ мазнина и в научната литература се описва противотуморното действие при три вида рак.

Проучванията за съдържанието на (CLA) в млякото от родопските стада развенчава лансирани напоследък крайни теории за ограничаването или изключването на млякото от трапезата ни.