Мъж е привикан от ГДБОП заради гневен статус за премиера

42

Мъж твърди, че е привикван от ГДБОП заради гневен статус за премиера. Васил Коцев от София твърди, че е бил привикан вчера от ГДБОП заради негов пост в социалната мрежа „Фейсбук“, който антимафиотите са приели като застрашаващ живота на премиера Бойко Борисов. Това написа самият задържан Васил Коцев днес в мрежата, съобщи Дневник.

Публикацията, заради която е бил разпитван, е от април и е гласяла: „Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи“.

Коцев е бил накаран под диктовка на полицаите да напише, първо, че не смята да убива премиера. Впоследствие от ГДБОП размислили и го накарали да напише, че се разкайва за думите си.

Потърсен за коментар, ръководителят на ГДБОП Ивайло Спиридонов отказа всякакъв коментар по темата с думите: „Съжалявам, не мога да коментирам нищо, когато дойде време, ще излезе съобщение от пресцентъра. Нищо не мога да кажа.“ На въпроса дали е практика на ГДБОП да задържа хора заради постове в социалните мрежи, Спиридонов отговори лаконично: „Не“.

„Да, признавам си, не харесвам управлението на г-н Борисов, тоест на министър-председателя. Не съм единственият! Но това е друга тема“, пише днес във Фейсбук Коцев. Той разказва и случилото се вчера.„В 12:30 ч. бях излязъл от моя дом, за да помогна на майка ми и да пазарувам някои неща.“ След което майка му се е обадила да го провери къде е, защото в дома им имало „едни господа“, които имали въпроси към сина и.

След като се прибрал, Коцев видял антимафиотите, който му се представили, че са от ГДБОП. Те му обяснили, че не е задържан, а го викат в качеството на свидетел. След като е поискал документ, въз основа на който искат да го разпитат, полицаите веднага попълнили призовка, разказва още Коцев. Той попитал къде трябва да отиде, а те му отговорили, че ще го отведат само за справка. „Викам си, да бе, справка! И така седнахме в колата. Говорихме съвсем приятелски. Изобщо бяха крайно любезни“, пише в публикацията си Коцев.

В сградата на ГДБОП полицаите извадили листове и казали, че през април от личния профил на Коцев във Фейсбук е имало публикация – „Борисов, времето ти свършва, идва времето на народната любов с пушки и сопи“, която била заплаха към премиера. Коцев е заявил, че дори не помни какво е писал преди толкова време и попитал полицаите откъде знаят, че профилът ми не е бил хакнат.

„Те ми казват – сигурен ли сте, че ви е хакнат? Викам, господа, не съм сигурен в нищо. Защото, ако е хакнат, трябва да вземем всичките ви устройства от вас, с които е свързан профилът. Казах – а не благодаря!“, пише още мъжът. Служителите на ГДБОП го питали защо е писал това срещу премиера. В отговор той им заявил, че България е свободна страна и всеки може да пише каквото иска във Фейсбук. Антимафиотите поискали това да бъде записано.

Те му казали, че той призовавал към бунт с този пост. След това под диктовка на полицаите Коцев трябвало да запише, че не желае да убива премиера. „Викам – ама наистина ли да го напиша? Те викат – не така, не е добре, напишете, че се разкайвате за думите си. Казах – ще го напиша, но не се разкайвам.“

Полицаите го попитали дали контактува с човек с профил Ванче Михайлов. Коцев заявил, че не е сигурен, но смята, че познава такъв профил. Полицаите го питали дали познава и други хора, които псуват премиера и поискали имената им. Той отказал. След един час бил пуснат. „Казаха ми това си остава тук, нали! Викам да, ок“. Коцев обаче се свързва с негов приятел журналист, за да информира медиите.