Министърът на енергетиката представя приоритетите на енергийния сектор (ВИДЕО)

25

Снимка: Faktor.bg

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи приоритетите в сферата на енергетиката в рамките на управленската програма на кабинета Борисов-3 за периода 2017-2021 г., предаде novini.bg.

В предишния мандат поехме сектора буквално във финасов колапс и го стабилизирахме. През този мандат ще надграждаме постигнатото. “ Това каза на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 … към профила , която представи приоритетите на правителството в енергийния сектор.

Най-важният приоритет е гарантирането на енергийната сигурност на страната. Този приоритет ще се осъществи и чрез продължаване на проучванията за нефт и газ в Черно море. Продължаваме да разчитаме на местния добив като един от основните източници на диверсификация и гарантиране на енергийната сигурност, заяви Петкова.

За язовирът „Цанков камък“, Петкова заявява: „Чашката на язовира не е напукана и няма никаква опасност за хората, а се прави ремонт на геомембраната“. НЕК, която е инвеститор на пътя до язовира, има да изплаща още 50 млн. до 2019 г., а общо 200 млн. са изхарчени за проекта без обществени поръчки, стана ясно още от брифинга.

По думите й важен момент е продължаване на работата по интерконекторите България-Гърция, България-Сърбия, България-Турция и България-Румъния. Изграждането на тази инфраструктура ще ни даде възможност да изградим газоразпределителния център на територията на България. До края на месеца ще бъде обявена обществената поръчка за изпълнител, който да направи предпроектното проучване за газоразпределителния център, уточни енергийният министър.