Инициатива за пример! Монтират димни датчици в домове на възрастни хора (СНИМКА)

52

Великотърновски пожарникари поставиха димни датчици в домовете на самотноживеещи и трудноподвижни възрастни хора. 

Това съобщиха от пресцентъра на МВР за Нова Вест.

Днес по идея на огнеборците от РДПБЗН В. Търново в село Балван бяха монтирани димни датчици в домовете на възрастни самотноживеещи и трудноподвижни хора.

Инициативата на великотърновските пожарникари бе подкрепена от дългогодишния им партньор – Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и кмета на населеното място.

В рамките на кампанията за повишаване пожарната безопасност на домовете в селото ще бъдат осигурени и монтирани 12 датчика за дим, които са с автономно захранване.

При запалване или задимяване в помещението устройствата ще издават силен звуков сигнал, който ще може да бъде чут, освен от собствениците на имота, и от техните съседи.

Тази инициатива е продължение на стартиралата в края на миналата година кампания на РДПБЗН В. Търново за работа със самотноживеещи и трудноподвижни възрастни хора в Център за превенция и спорт в село Балван, с цел повишаване на тяхната противопожарна култура.

Според статистиката за последните пет години при битови пожари са загинали 356 човека на възраст над 60 години, а други 504 са пострадали.

Сред най-честите причини за инцидентите са неправилна употреба на електрически и отоплителни уреди и небрежност при боравене с открит огън.