Три пъти по-голяма опасност от хипертония за пушещите марихуана

218

Хората, които пушат марихуана, са изложени на три пъти по-висок риск от смърт поради високо кръвно налягане в сравнение с тези, които никога не са употребявали, заявиха учени преди няколко дни. Рискът нараства с всяка година употреба.

Данните от проучване върху 1200 души са изнесени в САЩ, където няколко щата легализираха марихуаната и други няколко вървят по същия път. Тревата вече е декриминализирана в редица държави.

„Подкрепата на свободното ползване на марихуана е отчасти заради информацията, че тя е полезна и не вреди здравето.“, казва Барбара Янки, един от ръководителите на проучването в Университета в Джорджия, САЩ. „Важно е да се установи дали ползите за здравето надхвърлят вредите, както и дали си струват социалните и икономическите рискове. Ако употребата на марихуана играе роля при сърдечно-съдовите заболявания и смъртни случаи, то здравната общност и политиците са длъжни да предпазят обществото“.

Марихуаната се използва и за медицински цели, като например при глаукома.

Изследването, публикувано в „Европейски журнал по превантивна кардиология“, е ретроспективно вторично проучване на 1213 души около и над 20 годишна възраст, които са били включени в голямо национално изследване по въпросите на здравето и храненето. През 2005-2006 те са били анкетирани относно употребата на марихуана.
За изследването на Янки тази информация била използвана заедно с информацията за смъртността през 2011г. по данни на Националния статистически институт на САЩ. Взети са предвид и допълнителни фактори като тютюнопушене, пол, възраст и етнос.

Средната продължителност на употреба на марихуана сред изследваните била 11,5 години. Резултатите показали, че за употребяващите рискът да умрат от хипертония бил с 3,42 пъти по-висок в сравнение с неупотребяващите и се увеличавал с всяка година употреба.

Не е открита връзка между употребата на марихуана и смъртността в следствие на мозъчни инсулти.

Янки признава, че данните са недостатъчно изчерпателни, защото изследователите не са сигурни дали хората са употребявали продължително време след първите си опити. Но според нея резултатите сигнализират за реален риск, тъй като се знае, че марихуаната влияе върху сърдечносъдовата система.

„Марихуаната стимулира симпатиковия дял на нервната система, води до учестяване на пулса, повишаване на кръвното налягане и нарастване на нуждата от кислород.“ казва тя.

Експерти, които не са участвали в проучването, смятат, че то трябва да бъде повторено, но все пак дава поле за размисъл.

„Въпреки широкото схващане, че канабисът е безвреден, това проучване допълва предишни разработки, които са на обратното мнение“ Казва Йън Хамилтън, лектор по психично здраве в Университета в Йорк, Великобритания.

Източник: www.huffingtonpost.com

Превод и редакция: „Нова вест“