Само 5300 долара струва новият електромобил на Дженеръл Мотърс

114

Снимка: General Motors

Готов е новият съвместен проект на Дженеръл Мотърс и китайски автомобилни корпорации – достъпният електромобил Baojun E100.

Колата се продава само за 5300 долара, а очакванията са все повече китайци да започнат да използват електромобили вместо стандартните автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Снимка: General Motors

Китай е държавата с най-голям процент потребители на електромобили в света. Само за 2016 година в страната са продадени 507 000 електромобили и хибриди. Ако трябва да направим сравнение, същата година в цяла Европа са продадени едва 222 200 електромобили и хибриди, а в САЩ бройката е 157 130.

Голямата разлика в цифрите на китайските продажби и тези в останалия свят вероятно се дължи на факта, че в комунистическата страна няма достатъчно варианти за екологичен транспорт. Китай или ще продължи да ползва коли с двигатели с вътрешно горене и ще понесе последствията от това, или правителството ще трябва да наложи строги мерки върху автомобилите, за да намали количеството въглеродни газове. Наложително е страната да се насочи към технологията на електромобилите, за да си осигури удобен природосъобразен транспорт в бъдеще, като в същото време намали глобалното количество на въглероден диоксид.

За да насърчи китайските граждани да ползват електромобили вместо автомобили, Baojun пусна лимитирани предварителни продажби на електромобила в южната китайска провинция Гуангкси. Baojun е китайски автомобилен бранд, притежаван от дъщерна компания на Дженеръл Мотърс. Моделът Baojun E 100 е атрактивен най-вече заради цената си от 5300 долара. Само 200 бройки са били пуснати на предварителни продажби миналия месец, но общо 5 хиляди души са заявили желание за покупка. Продажбите засега са само в района на Гуангкси.

С компактния си дизайн Baojun E100 е особено подходящ за тесните и натоварени пътища в китайските градски райни. С едно зареждане могат да се изминат 155 км, което е идеално за дневни преходи в градски условия. Електромобилът е конструиран с 3,7 метра радиус на завиване, което го прави удобен за маневри на тесни места. Максималната му скорост е 100 км/ч. Електромобилът е двуместен, а височината му е 1,67 м.

Снимка: General Motors

Въпреки че на вид е компактна смарт кола, електромобилът е оборудван със 7-инчов екран и безжична информационна система. Моделът е с независимо окачване на предните колела и задно окачване без заден мост. Безопасността му е осигурена от антиблок спирачки с електронно разпределение на спирачното усилие. Има електроуправление на волана, електронна спирачка при паркиране, паркинг сензори, ISOFIX ключалки за детска безопасност и система, сигнализираща за пешеходци.

Дългосрочните планове на Дженеръл Мотърс са да продава два варианта на модела в Китай. Това е първата изцяло електрическа кола на марката на толкова достъпна цена. Очаква се цената да насърчи повече китайци да използват електромобили.

Източник: www.interestingengineering.com

Превод и редакция: „Нова вест“