Екип университетски учени сменя микроскопите и лабораторните изследвания с купи и дървени лъжици и започва да пече в името на науката. Използва обаче една много необичайна съставка.
Смлени щурци са в основата на бисквитите, забъркани от трима студенти в магистърската програма на Университета Абърти в Дънди, Шотландия, които се опитват да открият по-устойчиви хранителни източници като решение на проблема със световния глад.
Техните шоколадови печива с хрупкава добавка са експеримент, който проверява готовността на хората да преодолеят нагласите си относно яденето на насекоми.
Студентите твърдят, че лазещите твари са много по- устойчиви от други източници на протеини и могат да бъдат ключов елемент в изхранването на нарастващото човечество, което се очаква да достигне 9 милиарда през 2050 г.
Студентите ползват щурци от Тайланд, фино смлени на брашно, което е органично, безглутеново и богато на протеини. За да се получат 100 грама брашно, са нужни около 1100 щуреца.
Аня Зигхартслайтнер, която оглавява проучването на състудентите си Сара Дъти и Ема Морисън, казва пред „Dundee Courier“, че западните нагласи спрямо храната трябва да се променят, за да може светът да се справи с нарастващите нужди от храна на увеличаващото се население.
Аня добавя: “Насекомите са много по-устойчив източник от телешкото, пилешкото и свинското. Използват по-малко земя и вода и цялото насекомо става за ядене, а не само части от животното. Може и да не ви влече да изядете цял щурец, но когато е смлян в брашно или скрит в бисквита, ще го приемете по-охотно“.
Брашното от щурци вече се произвежда от няколко компании и се предлага на пазара.
Източник: Daily Mail
Превод и редакция: „Нова Вест“