АПИ получи сертификат за членство в Международната пътна федерация /IRF/

124

Днес в сградата на АПИ се проведе среща на инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, с Том Антонисен, старши консултант за Европа и Централна Азия в Международната пътна федерация (International Road Association – IRF). Г-н Антонисен връчи на инж. Давидов сертификат, удостоверяващ принадлежността на АПИ към IRF, и поздравителен адрес от страна на президента на организацията г-н Патрик Санки. АПИ е член на федерацията от началото на тази година.

IRF е глобална организация с идеална цел, създадена през 1948 г., определяща своята мисия като оказване на съдействие и насърчаване на изграждането на по-добра, по-безопасна и устойчива система за пътен транспорт.

Целта на срещата беше да бъдат обсъдени аспекти на бъдещето партньорство на АПИ с IRF. Инж. Давидов представи накратко приоритетите в дейността на агенцията, като основни акценти очерта предстоящото въвеждане на тол системата в страната, пътната безопасност, безопасността в тунелите, поддържането на пътищата и др., по които експертизата на Федерацията би била полезна за Агенцията. Обсъдени бяха възможности за евентуално организиране на обучения по тематични направления, представляващи интерес за експертите на АПИ.

Г-н Антонисен се спря накратко на възможностите, които предлага новият консултантски хъб EIAH. Чрез него заинтересовани институции могат да получат безплатна информация относно съответствието на подготвяните от тях проекти с критериите за допустимост за финансиране от ЕС.

Уточнени бяха формите на комуникация между АПИ и IRF с оглед постигане максимален положителен ефект от членството ни в една от най-големите пътни организации. Срещата премина в дух на колегиалност и желание за бъдещо ползотворно сътрудничество.