Депутат поискал от търговец 4 тона суджук за премиера

41

Депутат от ГЕРБ забогатял с 4 тона суджук и други колбаси след изнудване на добрички търговец, предаде Дарик.

Народният представител Живко Мартинов уверил търговеца, че суджукът е предназначен лично за премиера Бойко Борисов и го заплашил, че ако не го предостави бизнесът му ще бъде атакуван. След четвъртия иззет тон суджук обаче човекът се усъмнил и сигнализирал държавните органи, а последвалата проверка установила, че до министър-председателя така и не достигнал дори килограм от колбаса.

Сигналът за изнудването е подаден на 17 април т.г. от бивш служител на МВР, който в момента притежава цех за месо в Добрич. Още през 2012 г. при него дошъл Живко Мартинов и му поискал тон суджук.

Мартинов напомнил на търговеца, че е обещал да подпомага политическата дейност и в противен случай ще бъде подложен на проверки от данъчните, полицията и Агенцията по безопасност за храните, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Случаят се повторил още три пъти в следващите години, а Мартинов винаги уверявал, че суджукът е лично за премиера Борисов. Освен за суджук, добричкият търговец бил изнудван да предостави на Мартинов и климатична стена, офис мебелировка и сглобяеми гаражи.

Прокуратурата внесе днес в парламента искане за сваляне на имунитета на Мартинов. А малко по-късно той обяви, че ще го даде сам.

Разследването срещу Мартинов е установило още, че е опитвал да оказва натиск над местни полицейски шефове – за опростяване на фишове, прекратяване на проверки и освобождаване на заловени тирове с незаконен пясък.

През 2014 г. пък Мартинов притискал и окръжния прокурор в Добрич по дело за катастрофа, в която обвиняем е бил бивш зам.-министър.