Държавният глава: Най-трайният паметник на Васил Левски e в народното съзнание

20

Васил Левски е месията на националната ни революция и неин проповедник. Трудно е да се изброят всички паметни знаци, изградени от българския народ с почит към Апостола, но най-трайният паметник на Васил Левски остава в народното съзнание. Това заяви президентът Румен Радев на тържествената церемония по освещаване на паметника на Апостола на свободата Васил Левски в парка на Военна академия „Георги Раковски“.

„Отечеството е в сърцата на Левски и на хората като него. Със своята саможертва те връщат отечеството на българите и днес нашият дълг на свободни хора, е да градим България, която все повече да се доближава до мечтата за съгласие, братство и равноправие“, подчерта държавният глава.

В словото си президентът призова да не забравяме, че българският народ може да надмогне всяка неволя, стига да надмогне собствените си слабости. „Стремежът ни поне малко да се равним с този великан на духа и делото трябва да се гради върху това да бъдем мъдри, решителни и последователни като него. Да работим всекидневно за единството на българската нация и за по-честното й настояще“, каза още Румен Радев.

„Мястото, което ни събира, не е случайно. Военната академия обучава и възпитава пазителите на отечеството. През нея са преминали поколения защитници на родните земи, отстоявали идеала на Левски за свободна и независима България“, каза президентът Румен Радев в словото си пред гостите на церемонията.

Държавният глава благодари на Инициативния комитет и на всички, които са подкрепили идеята за издигането на паметника и пожела той да вдъхновява идните поколения. “Там, където има българщина и родолюбие, Левски продължава да живее“, подчерта Румен Радев.

На церемонията присъстваха заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, столичният кмет Йорданка Фандъкова и началникът на отбраната генерал- лейтенант Андрей Боцев.