Бъдете нащрек с куриерите! Нов вид измама бе регистрирана в Шумен

19
blank

За нов опит за измама с последвал опит за кражба е получен сигнал в областната дирекция. Случаят е в края на миналата седмица. На стационарен телефон в счетоводна къща в Шумен е получено обаждане от мъж, който се представил за служител на куриерска фирма.

Съобщил, че в 16 часа ще достави пратка на адреса. Обаждането леко озадачило служителите в офиса тъй като обикновено получавали смс- и от куриерските фирми за пратки. Заради това, че получавали по няколко на ден обаче решили, че техен клиент може би ползва услуга на други куриери.

Минути преди 16 часа в офиса на фирмата влязъл добре облечен мъж, който обяснил, че има фирма и че иска да ползва счетоводни услуги. Съобщил, че спечелил обществена поръчка за доставка в детски заведения на зехтин, но тъй като не бил от града искал някой тук на място да му движи счетоводството.

Мъжът боравел добре с терминологията, демонстрирал добро материално положение. По време на разговора на домофон звъннал „куриерът“. Питал дали има някой в офиса, за да достави пратката. След това поканил служител да слезе до колата му, за да я предаде. В този момент „бизнесменът“ продължавал да стои в счетоводната кантора.

Една от служителките слязла за пратка, но куриерът вече го нямало. Върнала се в офиса и се досетила, че вероятно става дума за измама. Съобщила на мъжа си, който веднага дошъл на място. При пристигането му в офиса едната от жените му казала, че установила липса на портмоне със сумата от 1500 лева, което било в дамската й чанта.

В този момент „бизнесменът“ казал, че видял портмоне и попитал дали не е това, което търсят. То било на съвсем различно място в офиса, парите били в него. Мъжът по най-бързия начин напуснал офиса. При разговор с техни колеги в други счетоводни къщи разбрали, че на още две места в града непознати се опитвали да приложат същата схема.

Напомняме на всички, че куриерите носят баджове на съответните фирми, към които работят. Носят достатъчно обозначителни знаци, че са служители към определена фирма, някой са и с фирмени дрехи. Нека служителите в офиси да бъдат внимателни и да не оставят сами непознати хора в помещенията. Ако имат някакви подозрения, че са потенциална жертва на измамници веднага да подадат сигнал на телефон 112.