4 месеца затвор и глоби от 2500лв. за 3-ма каналджии от гр.Кула

34

По четири месеца „лишаване от свобода“, с изпитателен тригодишен срок, и глоби в размер на по 2 500 лв. за всеки са наказанията, наложени на Д. Вълчев (на 28 години), Р. Вълчев (на 24 години) и П. Рангелов (на 50 години), обвинени от Районна прокуратура –Кула в незаконно превеждане на лице през границата на страната (престъпление по чл. 280, ал. 1, вр. чл. 20 от НК). Това предадоха от пресцентъра на Апелативна прокуратура София, за „Нова Вест“.

През м. октомври 2016 г. свидетелите Р. Цветков и Г. Георгиев, извършвали журналистическо разследване за БТВ Медия Груп. С тази цел те отишли в гр. Кула, обл. Видин, където единият от тях влязъл в контакт с местни жители, които имали информация и отношения във връзка с незаконното превеждане на физически лица през държавната граница.

Като се представил за друго лице, Георгиев се срещнал с двамата от подсъдимите – братята Миткови, с които се уговорил срещу сумата от 600 лв. да бъде преведен през българо-сръбската граница. От своя страна те следвало да намерят човек, който ще осигури извеждането.

Миткови успели да уговорят техния съгражданин от гр. Кула – подсъдимият П. Рангелов, като го склонили срещу сумата от 250 лв., да осигури човек, който пеша ще преведе Георгиев през границата от България в Сърбия.

На 03.11.2016 г., в изпълнение на поисканото от него, Рангелов транспортирал Георгиев с лек автомобил от гр. Кула до с. Големаново. Там той го срещнал с Б. Младенов, който бил ангажиран от него за непосредствено извършване на превеждането през границата срещу сумата от 100 лв.

Около 4 часа сутринта, след двучасово преминаване през полето на с. Големаново в посока българо-сръбската граница, Б. Младенов се уплашил от светлини на моторни превозни средства и се разколебал да стигне до границата. Той оставил Георгиев сам и се прибрал в селото.

В съдебно заседание по делото, образувано по обвинителен акт на Районна прокуратура – Кула, тримата подсъдими се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокуратурата, което съдът одобри.

Определението на съда има характер на влязла в сила присъда.
Деянията, свързани с т.н. „каналджийство“, са характерни за Кулския съдебен район, където през последните години е налице постоянен мигрантски поток.