Защо трябва да сменяме чаршафите си всяка седмица?

44

Повече от една трета от живота си прекарваме в леглото, но това място може бързо да се превърне в „ботанически парк“ от бактерии и гъбички, според микробиолога Филип Тирно, пише Profit.bg.

Ако твърде дълго съществува, микроскопичният живот в гънките на чаршафите ни може дори да ни разболее, казва експертът за Business Insider.
За да предотвратите тази невидимата вълна, трябва да перете чаршафите си веднъж седмично.

Хората естествено произвеждат приблизително 100 литра пот в леглото всяка година. Когато е горещо и влажно навън, тази влага се превръща в ​​“идеална среда за гъбични култури“, както казват учените.

Скорошно проучване, което оценява нивото на гъбичните замърсявания в леглото, установи, че в тестова проба от естествени и синтетични възглавници, които са на възраст от 1 1/2 до 20 години, се съдържат 16 вида гъбички.

И вие делите чаршафи не само с вашия собствен микробен живот. В допълнение към гъбичките и бактериите, които идват от потта, слюнката, кожните клетки и вагиналните и анални екскрети, вие споделяте леглото си и с чужди микроби.

Те включват животински косми, полени, прах и редица други микроорганизми, които се гушат заедно с вас между чаршафите.

Според Тирно, тези замърсители се натрупват в „значимо“ количество само за седмица. А мръсните чаршафи ни излагат на вещества и микроорганизми, които могат да предизвикат подуване и кихане, тъй като те са толкова близо до устата и носа ви, че сте почти принудени да ги вдишвате.

„Дори ако нямате алергии, можете да получите пристъп“, казва Тирно.

Друга причина, поради която вашето спално бельо се замърсява бързо, няма почти нищо общо с поведението или потта ви – проблемът е в гравитацията.

Цялата тази бъркотия от бактерии, микроби и други вещества е достатъчно да се натрупва от една до две седмици, за да повлияе върху здравето ви, особено ако имате алергии или астма.

„Ако погалите куче на улицата, ще искате да измиете ръцете си“, казва Тирно. „Помислете за това, което е в леглото ви. Разбира се, вие не го виждате, но след известно време трябва да се запитате: „Искам ли да спя в това?“, завършва експертът.