Компания на българин сред най-силно растящите в САЩ

28

Компания за превози на българин е сред най-силно растящите в Чикаго. Тя е поставена под номер 8 в класацията „Бързите 50“ на изданието „Чикаго бизнес“. В допълнение фирмата е в топ 500 (429 позиция) най-силно растящите в САЩ.

Приходите на фирмите, включени в класацията, растат по-бързо от останалите и не показват признаци на забавяне. Класацията е изготвена съвместно със счетоводната компания Plante Moran, съобщава dnevnik.bg.

Компанията на създателя и изпълнителен директор Майк (Михаил) Михайлов е базирана в Дес Плайнес, има 237 служители, приходите й за 2016 г. са 36.6 млн. долара. Ръстът на приходите през последните пет години е със зашеметяващите 2 676.1%.
Бизнесът на Михайлов се състои в това – транспортират се автомобилите на клиенти между различни точки – когато те се местят да живеят в друг щат и не искат да шофират по целия път.

Както отбелязва изданието, този вид бизнес въобще не се е променил през последните 50 години.
Философията на 39-годишния Михайлов е, че „Ако нещо не е счупено, защо да го поправяме“.

Той позволява на клиентите си на корпоративния сайт да изчислят цената на транспортирането без да разкриват лична информация. „Преди да бъде въведена тази калкулация, човек можеше да бъде наспамен с 300 обаждания на ден или нещо подобно“, казва Кейт Брадли, която отговаря за развитието в компанията.

В началото Михайлов решава да автоматизира целия процес по поръчка и доставка, но скоро осъзнава, че не е достатъчно да се фокусира върху технологията.

„В началото насочвахме клиентите към сайта сами да си направят резервация, но те не искаха. Те искаха да говорят по телефона“, разказва бизнесменът. Оказало се, че когато става дума за автомобилите им, американците държат да говорят лично със служителите.

Изданието посочва, че компанията развива дейността си между три офиса – в България, Македония и Дес Плайнес. Повечето от служителите се занимават с обслужване на клиентите 24 ч. в денонощието.

Компанията е пораснала значително и заради това, че е добавила софтуерен филиал – MDG, с 28 софтуерни разработчици и учени, занимаващи се с бази данни. Тяхната задача е да събират данни за този сектор и да създават алгоритми за обработката им, така че да са сигурни, че онлайн генераторът на оферти на сайта работи безотказно.
И докато все още три четвърти от хората в САЩ сами се справят с транспортирането на автомобилите си, Montway планира да расте занапред като работи с корпоративни клиенти.

Българинът казва за себе си, че е от Монтана и от 10 г. живее в САЩ, а от 7 започва да работи компанията му.