На бизнес форум в Букурещ президентът Радев представи предимствата за инвестиции в България

24

Президентът Румен Радев представи днес в Букурещ предимствата за инвестиции в страната ни на Румънско-български бизнес форум, в който участваха представители на над 100 компании от двете страни. Toва съобщиха от прессектариата на президента за Нова вест.

Заедно със своя румънски колега президента Клаус Йоханис, българският държавен глава потвърди готовността на институциите в двете държави да работят за по-добра свързаност между България и Румъния в интерес на гражданите и бизнеса.

Квалифицираната работна ръка, благоприятното данъчно облагане, позитивното развитие в сферата на информационните технологии, бяха откроени като конкурентни предимства на страната ни в Югоизточна Европа.

В изказването си на форума Румен Радев акцентира и върху политиките, които се провеждат за създаване на още по-добър инвестиционен климат у нас.

„В България има макроикономическа финансова стабилност, която е предпоставка за постигането на още по-висок ръст на БВП и работим за намаляване на административната тежест и стимулирането на малките и средни предприятия”, заяви президентът.

Пред участниците във форума държавният глава подчерта, че през последната година България бележи чувствителен ръст на БВП, който е 3,4 % и е над средното ниво за ЕС, ниска инфлация и сравнително ниско ниво на безработица около 7 %. Президентът посочи също така, че предприетите реформи в професионалното образование и обучение и стимулирането на връзките между образователните институции и бизнеса, са допълнителен фактор за привличането на инвестиции.

Тази позитивна тенденция на икономически ръст в България е гаранция, че вашият бизнес ще намери добро място за реализация на нови проекти“, обърна се Румен Радев към представителите на румънските компании. Президентът припомни, че в края на миналата година световните рейтингови агенции потвърдиха дългосрочния кредитен рейтинг и добрите икономически перспективи пред България.

„България има чувствително икономическо присъствие в Румъния и доказателство за това са стотиците български фирми, които инвестират и правят добър бизнес”, заяви още държавният глава. Президентът Радев отбеляза и тенденцията на нарастване на броя на румънските граждани, които посещават България – 1.1 млн. за 2016 г., както и на българите в Румъния – над 400 хил. за същия период. „Това е много важен индекс, който показва, че нашите граждани използват добрите отношения във всяка област. Ние трябва да следваме примера, който те ни показват”, каза още на Румънско-българския бизнес форум президентът Румен Радев.

Президентът Клаус Йоханис отбеляза, че само през последните три години двустранният стокообмен е нараснал със 7% и това е доказателство за големия потенциал на двете държави. Клаус Йоханис припомни също така, че 29 юни е Международен ден на река Дунав и призова за по-скорошната реализация на общите проекти за изграждането на нови мостове и развитие на транспортна инфраструктура, която свързва България и Румъния.