Министър Порожанов: 16 от проверените 31 продукта се продават на по-високи цени у нас

14

„16 от проверените 31 продукта се продават на по-високи цени у нас. Това поражда определено безпокойство“, коментира министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след заседанието на Министерския съвет в сряда. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните, за „Нова вест“.

Той запозна колегите си с резултатите от проверките за т.нар. „двойствен стандарт“ за храни, продавани от един и същ производител или под една и съща марка на българския и западноевропейските пазари.

Най-голямо е отклонението в цените на детските храни – два вида пюрета струват у нас с 80 и 107% повече, отколкото в Австрия и Германия. Млечните и шоколадовите продукти пък са с между 20 и 70 на сто по-високи цени в България.

„Разликите не са незначителни, колкото и на пръв поглед да е необяснимо“, каза министърът. Затова той ще покани Комисията за защита на потребителите и потребителските федерации и асоциации, за да бъде обсъдена темата с по-високите цени. „И да видим по тяхна линия какво може да се предприеме“, коментира Порожанов. При анализа на съдържанието има 7 продукта с различни съставки, тоест при около 20% от проверените храни.

Резултатите от българските проверки ще бъдат изпратени на еврокомисарят по защита на потребителите Вера Йоурова. Темата за двойнствения стандарт на храните ще бъде представена и на следващото заседание на Съвета на министрите от ЕС.

„Информацията ще бъде внесена от словашкия колега и ще бъде подкрепена от Вишеградската четворка, плюс другите 4 страни, които участваме в този процес“, обясни министърът.