Потвърдиха ареста на разследван за грабеж от студентска квартира във Варна

22

Състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Варна от миналата седмица, с което първоначално под стража е бил задържан Виктор Петров, разследван за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив. Това предадоха от пресцентъра на Апелативен съд Варна, за „Нова Вест“.

Грабежът бил извършен на 6 юни този месец през отворен прозорец на сутерен във Варна. От студентска квартира обвиняемият задигнал мобилен телефон, преносим компютър, сребърна гривна, пари и други вещи, принадлежали на младежите, които обитавали жилището. 10 дни по-късно, Петров е бил привлечен в качеството на обвиняем.

Варненският апелативен съд днес сподели като законосъобразни всички изводи на първата съдебна инстанция, които се основават на събраните в хода на разследването доказателства.

Гласните свидетелства разкриват начина на извършване на грабежа – чрез заплахи с нож и насилие. Преценката им води до обосновано предположение, че Виктор Петров е извършил престъплението, за което е разследван. Престъплението не само е тежко по смисъла на закона, но е извършено и при опасен рецидив, в изпитателния срок на условно предсрочно освобождаване от друга търпяна от него присъда. Днес стана извество, че обвиняемият е привлечен и за второ престъпление – помагачество при неправомерно теглене на пари от чужда дебитна карта. И за двете престъпни деяния законът предвижда наказание повече от 5 години затвор.

Петров е осъждан многократно, а наказателната репресия спрямо него не е оказала възпиращ ефект. Апелативният съд споделя извода на първата съдебна инстанция, че е реална опасността обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

С оглед на обстоятелството, че обвиняемият е със счупена ръка и разтегнато сухожилие на крака, съдът указа на прокуратурата да предприеме необходимите действия за оказване на своевременна медицинска помощ на задържания.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава първоначалния арест на Виктор Петров, разследван за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив и за помагачество при неправомерно теглене на пари от чужда дебитна карта е окончателно.