Ердоган загуби съзнание по време на празнична молитва

19

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че подкрепя отговора на Катар на списъка с искания, представен от арабските страни, бойкотиращи емирството, като заяви, че призивите за закриване на турската военна база там са проява на неуважение към Турция, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Катар нарече натиска на по-големите си съседи „незаконна блокада“, целяща да ограничи неговия суверенитет и заяви, че ултиматума на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн е неразумен. Ердоган заяви, че Турция оценява високо и одобрява отговора на Катар на 13-те искания, които включват затваряне на телевизия „Ал Джазира“, ограничаване на отношенията с Иран и закриване на турската база в Катар.

„Макар че те не са се обърнали към нас по този въпрос, искането за изтегляне на турските войски е неуважително спрямо Турция“, каза той.

Ердоган напомни, че Турция е предложила да създаде военна база и в Саудитска Арабия, освен в Катар, но Рияд не е откликнал.

Ердоган направи изявлението пред джамия в Истанбул след молитвата за Рамазан байрям (Айд ал Фитр). Президентът каза, че ще продължи да изпълнява планираната си програма, въпреки че не се чувства добре. „Имах леко неразположение с кръвното налягане, свързано с диабета ми“, каза той.

По-рано днес турски медии съобщиха, че Ердоган е загубил съзнание по време на празничната молитва в джамията Мимар Синан в град Аташехир, вилает Истанбул. Според телевизия Си Ен Ен Тюрк, цитирана от ТАСС, внезапно се повишило нивото на кръвната му захар и турският лидер припаднал. Лекари му оказали спешна медицинска помощ на място и той се съвзел.