Стивън Хокинг: До 30 години човечеството може да има база на Луната

43

До 30 години човечеството вече може да разполага с база на Луната. След като това се случи, следващата му цел ще бъде Марс, смята видният британски учен и космолог Стивън Хокинг, цитиран от в. „Дейли експрес“ и БТА.

Хокинг е водещ лектор на текущ научен фестивал в Норвегия. В поредната си лекция, представена чрез видеовръзка, ученият е заявил, че технологията, която ще позволи на хората да функционират на естествения спътник на Земята, е почти готова. „Можем да установим база там до 30 години. Луната се намира близо до Земята. Вече сме кацали на повърхността й и сме се разхождали по нея с бъги. Следващата логична цел, на която можем да изградим база до 50 години, е Марс“, казва Стивън Хокинг.

Ученият обаче отбелязва, че поради липсата на атмосфери на естествения спътник на Земята и на Червената планета, и съответно на защита от слънчевата радиация, те не могат да бъдат обитавани, а само да послужат като първа спирка в бъдещите мисии за експлоатиране на далечния космос и търсене на годна за живот планета. Хокинг нееднократно е споделял, че ако иска да оцелее, човечеството трябва да напусне Земята и да потърси нов дом. Според учения хората разполагат само с няколко стотици години, за да се спасят от изчезване.