Служителка на Социално подпомагане влиза в затвора за откраднати 400 000 лева

50

Снимка: pixabay.com

Ефективна присъда от 6 г 8 месеца за бившата старша счетоводителка от Дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол, присвоила чрез измама близо 400 000 лева

Варненският апелативен съд отмени оправдателната част от присъда на Окръжен съд – Варна и призна вината на бившата старша счетоводителка от Дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол Надежда Стоянова затова, че за период от 10 години от 2004 до февруари 2014 година, при условията на продължавано престъпление, чрез използване на документи(ведомости) с невярно съдържание, присвоила чрез измама 390 102 лева, предназначени за подпомагане на социално слаби хора. Втората съдебна инстанция сподели основанията на протеста на Окръжна прокуратура и намери, че престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Апелативният съд във Варна присъди за това деяние наказание в размер на 10 години „лишаване от свобода“, което намали с 1/3 до 6 години и 8 месеца. За същия период от време Стоянова е лишена от право да заема държавна или обществена длъжност, свързана с пазене или управление на парични средства. С днешната присъда на Варненския апелативен съд подсъдимата се лишава и от правото да упражнява професия или дейност, свързана с пазене или управление на парични средства за срок от 6 години и 8 месеца, считано от влизане на присъдата в сила.

Съдът отмени наложената от Варненския окръжен съд пробационна мярка и осъди Стоянова да заплати 1661 лева разноски по делото в полза на ВСС.

С оглед на произнесената присъда, Варненският апелативен съд наложи на Надежда Стоянова забрана да напуска пределите на страната, като това определение не подлежи на обжалване.
Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15 дневен срок пред ВКС.

Пресслужбата на съда припомня, че през октомври миналата година, при условията на съкратено съдебно следствие ОС-Варна, присъди на подсъдимата 3 години лишаване от свобода, което отложи с 5 годишен изпитателен срок и я оправда затова деянието да е било в особено големи размери и да представлява особено тежък случай.

В рамките на днешното съдебно заседание втората съдебна инстанция изслуша 5-на СМЕ. Експертите намират, че към настоящия момент подсъдимата е в добро клинично състояние.

В протеста на Окръжна прокуратура – Варна се каза, че подсъдимата системно и регулярно си е служила с хитрост при документната обработка на счетоводни документи и чрез измама е присвоила пари, предназначени за социално слаби хора от Вълчи дол. Прокурорът направи изчислението, че в продължение на 10 години Стоянова е присвоявала месечно по близо 3500 лева и дори след като е била привлечена като обвиняема е продължила да го прави, до отстраняването й от длъжност.

В последната си дума пред съда Надежда Стоянова се разкая за стореното и разказа, че се срамува за това, което е причинила на своите съграждани и на близките си.