8-годишно момче победи премиера Борисов на шах

101

Снимка: Анелия Николова

Европейският шампион по шахмат за деца Цветан Стоянов направи това, което много известни и по-неизвестни спортисти не смееха да направят в последните три години. Осемгодишното момче от Казанлък победи премиера Бойко Борисов, който твърди, че в свободното си време играе шах, в директен сблъсък на черно-бялата дъска.

Припомняме, че българският премиер бе легендиран от десетки мъже, които го оставят да побеждава. Отстъпчивостта им успя да го направи неколкократен шампион по тенис на корт и дори вкара футболния му отбор „Бистришки тигри“ в А група.

Шахматната партия продължила само седем минути. С черните премиерът направил грешка, като отдалечил единия си офицер от останалите фигури, обясни треньорът на шампиона Живко Жеков от клуб „Бургас 64“. След което Цветан „успял да го плени“.

Младият шахматист дори имал шанс да матира Борисов, тъй като получил сериозно материално предимство. Борисов неуспешно опитал изостри играта.

Цветан Стоянов по-рано спечелил и срещу министъра на образованието Сергей Игнатов, но не се уточнява в колко хода и за колко време, пише „Дневник“.

Срещите на младия шампион с политиците е организирана от сдружение „Азбукари“ като част от мащабната инициатива за популяризиране на високите постижения на младите български таланти. Инициативата предхожда фестивала „Вярвам в теб“, който ще се състои в Южния парк в края на месеца.

Цветан Стоянов прави първите си шахматни стъпки в школата на Казанлък. Шахматното му израстване е плод на работата на треньора му Живко Жеков и родителите му. От три години Стоянов е доминиращ във възрастовата си категория в България.

Той стана европейски шампион на първенството за деца в Прага от 16 до 26 август. Резултатът му – 7.5 точки от 9 възможни го класира в Топ 7 в световната ранглиста на неговата възрастова категория.