Утре точно в 07:24 настъпва времето, което всички очакват с нетърпение

37

Лятното слънцестоене ще настъпи на 21 юни в 07:24 часа българско официално време. Това каза Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН), във връзка с лятното слънцестоене, наблюдаемите съзвездия през лятото и по-интересните небесни явления през този сезон, уточнява Фокус.

Той поясни, че този момент се явява начало на астрономическото лято. „Високо греещото над небесния екватор Слънце и голямата продължителност не деня затоплят климата в северното полукълбо на Земята, докато в южното е обратно – там на тази дата ще започне астрономическата зима. По-малко известно е, че точката на лятното слънцестоене, в която ще бъде Слънцето в посочения момент, се намира в най-източната част на съзвездието Бик (Телец) – много близо до границата му със съзвездията Близнаци и Орион“, каза Маркишки. Той обясни, че в момента на лятното слънцестоене Слънцето ще бъде на 153 029 029 km от нас, пише Блиц.

По думите му това разстояние ще продължи да нараства до момента на преминаването на нашата планета през афелия – най-отдалечената от Слънцето точка на елиптичната земна орбита. „Преминаването на Земята през афелия ще се случи на 3 юли в 23:11 ч. официално време, когато Слънцето ще бъде на 152 094 421 km от нас. Маркишки посочи, че след този момент нашата планета ще започне бавно да се приближава към Слънцето.