Касиерка измамила 68 души, обжалва 6 години затвор

24

68 души, предимно възрастни, са били ужилени от касиерка от регионалното управление на „Български пощи“ в Пловдив. Това се разбра в апелативния съд в града, където Антония Василева обжалваше наложеното й наказание от 6 г. затвор. В продължение на 10 г. тя няма да има и право да упражнява професия, свързана с управление на публично имущество, пише 24 часа.

Според обвинението от 26 ноември 2011 до 2 февруари 2012, когато е била касиерка в хасковски пощенски клон, тя е прибрала 7 364 лева. Работила е на допълнителен договор към банка, откъдето източила 191 781 лв. Други 38 580 лева измъкнала от хора, които измамила, че е служител на акционерно дружество и кредитна институция. Общата присвоена сума от нея е близо 240 000 лева. Разследването е установило, че Василева не отчитала суми и фалшифицирала множество документи, с които теглила пари, закривала спестовни влогове и срочни депозити.

„Имах 5500 лв. Внесох ги по сметка, но когато ми потрябваха, в банката казаха, че нямам и стотинка“, плачеше пред съдебната зала Седрие Ибрям от с. Боян Ботево. От стрес пенсионерката се разболяла от диабет и минала на инсулин. С 3500 лева пък е изгоряла Анифе Юсеин. Пенсионерката също внесла спестяванията си на влог, а Антония Василева й ги прибрала с подправени книжа.

„От години се влачим по дела срещу крадливата касиерка с надеждата да си върнем парите, които сме събирали цял живот с тежък труд по полето. Мошеничката ни гледа най-нагло в очите и иска да й намалят присъдата“, трепереше от възмущение Юсеин. Жертвите на Василева са били основно слабо грамотни хора. Очаква се апелативният съд в Пловдив да се произнесе за наказанието на Василева до месец.