Въоръженият мъж, заловен пред британския парламент, не е терорист

23

Мъжът, въоръжен с нож, който бе задържан в петък пред британския парламент в Лондон, е обвинен по няколко пункта, но не и за тероризъм, предаде Франс прес, като се позова на британската полиция.

Ениола Мустафа Амину е обвинен в притежание на оръжие и в агресия срещу срещу полицай, изпълнявал задълженията си, допълва Скотланд ярд.

Нападателят, който е на 27 години, остава в предварителния арест. Той бе подложен на психиатрична експертиза. По-късно днес той ще се яви в лондонски съд, за да чуе официално обвиненията.

Заради мястото, обстоятелствата и неотдавнашните трагични събития, звеното за борба с тероризма на лондонската полиция разследваше този случай и се опитваше да установи дали мъжът човек е имал терористични подбуди, се казва в изявление на Скотланд ярд.

Мерките за сигурност около британския парламент бяха засилени от 22 март, когато мъж прегази пешеходци на Уестминстърския мост, преди да убие с нож полицай на пост пред парламента. В това нападение бяха убити петима души, а нападателят бе ликвидиран.

На 3 юни трима мъже прегазиха с ван пешеходци на Лондонския мост и след това нападнаха с ножове минувачи в съседния квартал. Те бяха ликвидирани от полицията. В това нападение загинаха 8 души.

Две седмици преди това, на 22 май в края на концерт на Ариана Гранде в Манчестър терорист се взриви и уби 22 души. Десетки бяха ранени.

За всички тези атаки отговорност пое ИДИЛ.

Нов атентат бе извършен в нощта на неделя срещу понеделник. Мъж се вряза с микробус в мюсюлмани близо до джамия във Финсбъри парк в северен Лондон. Ранени бяха 11 души, а един човек се почувства зле след атаката и почина.